Dieta a odporność

Okres zatkanych nosów, bólu gardła, przeszywających dreszczy uważamy za OTWARTY🏥🤧🤒😵😷

Przyznać się, kto jeszcze NIE chorował  ?

✔️ Sezon jesienno-zimowy często kojarzy nam się ze spadkiem odporności oraz wzmożoną podatnością organizmu na infekcje. Jak możemy o nią zadbać i ochronić organizm przed niechcianymi intruzami? 🤢🤢🤢

👉 Jednym z podstawowych działań wspierających nasz układ immunologiczny, będący naturalną barierą ochronną jest prawidłowy sposób żywienia. Dlatego tak ważna w tym okresie jest stymulacja układu odpornościowego substancjami bioaktywnymi pochodzącymi z żywności.

✔️ Nie ma oczywiście jednej diety na odporność, warto dbać o to, co jemy na co dzień już o wiele wcześniej, o urozmaicenie na talerzu, kolorowe warzywa, owoce, odpowiednią ilość składników odżywczych (białko, tłuszcze, węglowodanu) + ruszajmy się – to najważniejsze!

👉 Niestety często zdarza się tak, że w pierwszej linii obrony sięgamy po „aptekowe proszki” – kompleksy składników mineralnych, witamin lub rozpuszczalne preparaty zwalczające OBJAWY choroby. Nasze remedium na podniesienie odporności jest nieco inne i bardziej przyjemne, niż słodko-gorzki smak rozpuszczonego proszku w szklance wody. Dla niektórych związek prawidłowo skomponowanej diety z podniesieniem odporności może wydać się banałem.
Warto jednak wiedzieć, że ok. 70% komórek układu odpornościowego znajduje się w układzie pokarmowym, natomiast w jelitach następuje wchłanianie składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania tego układu. Poza tym składniki suplementów typu „wszystko w jednym” często wzajemnie ograniczają swoją wchłanialność.

Pamiętajmy, że:

a) nie wszystko, co możemy kupić w aptece, jest zdrowe!! (m.in. żelki na odporność i syropy pełne cukru),

b) zawsze warto czytać skład leku/ suplementu (oraz, że suplement = produkt, który zawiera substancję potencjalnym działaniu prozdrowotnym, ale sam nie musi mieć udowodnionego działania np. zawiera magnez, ale w niewchłanialnej formie i jest dopuszczony do obrotu) – to właściwie temat na cały kolejny artykuł  💊💊

Dziś przedstawiamy Wam kilku naszych ulubieńców, naturalnie wzmacniających układ immunologiczny:

💚 1. Kiszonki i fermentowane produkty mleczne
Produkty te są źródłem probiotyków, które budują mikroflorę jelitową. Bakterie fermentacji mlekowej uszczelniają ściany nabłonka jelitowego, aby nie przedostawały się do krwi szkodliwe substancje. Hamują również rozwój patogenów. Produkty poddawane kiszeniu zachowują również większość wartości odżywczych, a ich kwaśny odczyn sprzyja stabilności witaminy C.

💚 2. Czosnek
Myślę że, większość z nas pamięta z dzieciństwa magiczną miksturę: gorące mleko z masłem, miodem i czosnkiem. Smakiem to nie grzeszyło  ale przynosiło efekt. Czosnek działa przeciwgrzybicznie, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i immunomodulująco. Dlatego tak często stosowany był jako panaceum. Należy jednak pamiętać, że dopiero po zmiażdżeniu ząbku czosnku allina zamienia się w allicynę – związek o intensywnym zapachu, ale przede wszystkim działaniu porównywanym do antybiotyków.

💚 3. Miód
Jest źródłem wielu drogocennych składników pokarmowych tj.: enzymy, białka, aminokwasy, witaminy (głównie C i witamin z grupy B) oraz niewielkiej ilości potasu, wapnia, magnezu.
Ważne! Nie można miodu dodawać do gorącego naparu, ponieważ już powyżej 50 °C ulegają inaktywacji cenne dla naszego zdrowia składniki.

💚 4. Imbir
Działa rozgrzewająco w chłodne dni, a zawarte w nim gingerole mają działanie przeciwzapalne. Wspomaga również krążenie, dlatego zalecany jest osobom ospałym oraz tym którzy mają tendencję do zimnych dłoni i stóp. Jest świetnym dodatkiem do domowych syropków, naparów, koktajli czy owsianek.

💚 5. Przyprawy – cynamon i kurkuma
Cynamon podobnie jak czosnek wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Cynamon i kurkuma jest źródłem polifenoli – związków o działaniu przeciwutleniającym, które mogą w dużej mierze wspomóc pracę układu odpornościowego. Kurkuma dodatkowo łagodzi stany zapalne.

Wszystkie te substancje i produkty spożywcze sprawdzają się znakomicie w stymulowaniu układu odpornościowego. Należy jednak pamiętać, że nie zdziałają one zbyt wiele bez prawidłowo zbilansowanego sposobu żywienia. Większość witamin, składników mineralnych, przeciwutleniaczy wzmacniających organizm znajduje się w owocach i warzywach, ale również w pełnoziarnistych produktach zbożowych. Poza tym warto zadbać o białko, obecność ryb morskich i olejów roślinnych (omega – 3) i cynku.

🚑 Nasz dzisiejszy sposób na wzmocnienie odporności i walkę z jesienną chandrą jest następujący:

Rozgrzewająca owsianka: płatki owsiane, 50/50 mleko z wodą (można zastosować roślinne bez cukru), szczypta cynamonu, troszkę startego imbiru, miód, gruszka i bakalie.

Pamiętajcie także o polecanych suplementach – witaminie D (2000 j.m), kwasach omega-3 (DHA, EPA w razie niskiego spożycia ryb/ alternatywnych źródeł z dietą) 250 mg/dobę oraz cynku – w razie infekcji polecamy do ssania  I ubierajcie się ciepło 

A w razie silnych objawów bądź utrzymywania się ich – nie unikajmy wizyty u lekarza! 🚑

A jak u Was zdrówko? 🤧💚

×

Ta strona wykorzystuje pliki cookies w celu usprawnienia jej działania. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „×” w prawym górnym rogu tej informacji. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. Szczegóy wykorzystywania plików cookies oraz zasady przetwarzania danych osobowych znajdziesz w naszej polityce prywatności