Dieta śródziemnomorska – co to jest?

Spis treści:

  1. Co to jest dieta śródziemnomorska i nam czym się opiera?
  2. Dieta śródziemnomorska – dla kogo może być doskonała?
  3. Dieta śródziemnomorska – co jeść?

Dieta śródziemnomorska zalicza się do jednego ze sposobów odżywiania. Opiera się na tradycyjnych produktach oraz przepisach kuchni rodem z krajów basenu Morza Śródziemnego, jak Grecja, Włochy czy Hiszpania. Ogromną popularność zyskała za sprawą korzyści zdrowotnych, jakie przynosi. Poznaj jej główne założenia oraz dowiedz się, co można jeść w jej trakcie.

Co to jest dieta śródziemnomorska i na czym się opiera?

Zastanawiasz się, co to jest dieta śródziemnomorska? Otóż opiera się ona na spożywaniu wyłącznie: dużej ilości warzyw, owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych, nasion, orzechów i tłuszczów roślinnych (głównie oliwy z oliwek). Kluczowym elementem tej diety są również białko pochodzenia roślinnego i zwierzęcego (ryby), a także w umiarkowanym stopniu nabiał, jaja i drób.

Dieta śródziemnomorska pochodzi z krajów takich jak Grecja, Hiszpania i Włochy. Właśnie tamtejsi mieszkańcy odnaleźli w tym rodzaju odżywiania sposób na zdrowie oraz długowieczność.

Ten rodzaj diety ma korzystny wpływ na poprawę zdrowia i samopoczucia. Bogactwo znajdującego się w niej błonnika, witamin, minerałów i antyoksydantów przynosi korzyści dla naszego układu krążenia. Minimalizuje ryzyko chorób serca, a także udaru mózgu. Spożywanie dużej ilości warzyw i owoców wspiera natomiast prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.

Dieta śródziemnomorska – dla kogo może być doskonała?

Dieta śródziemnomorska dla kogo będzie świetnym sposobem odżywiania? Z całą pewnością dla osób:

  • dbających o zdrowie serca. Dzięki wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych omega 3 (jakie występują w rybach, orzechach i nasionach), dieta ta przyczynia się do obniżenia poziomu złego cholesterolu) oraz podniesienia poziomu dobrego cholesterolu. Z kolei błonnik pokarmowy zawarty w owocach i warzywach wspiera właściwe funkcjonowanie układu krążenia, a przy tym pomaga utrzymać odpowiednie ciśnienie krwi;
  • zmagających się z nadwagą i otyłością. Za sprawą ograniczonego spożycia tłustych mięs, nabiału oraz wysokoprzetworzonych produktów, dieta śródziemnomorska przyczynia się do utraty zbędnych kilogramów. Ponadto jest bardzo łatwa do przestrzegania na co dzień, gdyż nie zakłada restrykcyjnego liczenia kalorii czy eliminacji konkretnych pokarmów;
  • pragnących zachować witalność. Dieta śródziemnomorska jest bogactwem przeciwutleniaczy neutralizujących szkodliwe działanie wolnych rodników, które to odpowiadają za procesy starzenia się naszego organizmu. Zaś wysoka zawartość witamin, minerałów i składników odżywczych sprawia, że łatwiej zachować nam młodość i witalność na dłużej;
  • zmagających się z cukrzycą typu 2. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego oraz niski indeks glikemiczny większości produktów spożywczych w diecie śródziemnomorskiej pomagają utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi.

 

Sprawdź, jak dietetyk w Olsztynie może skutecznie pomóc Ci w ułożeniu pysznej diety śródziemnomorskiej

Dieta śródziemnomorska – co jeść?

Dieta śródziemnomorska to bogactwo aromatów, smaków i różnorodnych składników. Dzięki temu możliwe jest komponowanie nie tylko zdrowych, ale przede wszystkim pysznych posiłków.

Podstawą tego sposobu żywienia są warzywa i owoce. Dostarczają organizmowi zarówno niezbędnych witamin oraz minerałów, jak i błonnika. Szczególnie pożądanymi produktami są tu artykuły sezonowe jak pomidory, papryka, bakłażan, cukinia czy sałata. W diecie śródziemnomorskiej nie może oczywiście zabraknąć oliwy z oliwek, będącej źródłem zdrowych tłuszczów nienasyconych oraz przeciwutleniaczy. Oliwa z oliwek używana jest do smażenia, a także jako dodatek do sałatek i pieczywa.

Kolejnym ważnym składnikiem w diecie śródziemnomorskiej jest białko. W szczególności te pochodzące z ryb, chudego mięsa drobiowego oraz roślin strączkowych. Tłuste ryby takie jak łosoś czy sardynki, dostarczają do organizmu cennych kwasów tłuszczowych omega 3. Z kolei mięso czerwone spożywane jest w diecie śródziemnomorskie bardzo rzadko, a gdy już się po nie sięga, najlepiej wybierać chude kroje i jednocześnie ograniczyć ilość przetworów mięsnych.

Węglowodany w diecie śródziemnomorskiej powinny pochodzić z produktów pełnoziarnistych. Zalicza się do nich m.in. chleb razowy, makaron pełnoziarnisty czy brązowy ryż. Wszystkie są bogate w błonnik oraz witaminy z grupy B. Przy tym stanowią doskonałe źródło energii dla organizmu. Warto spożywać również orzechy i nasiona bogate w białko, zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały.

Dieta śródziemnomorska to także przekąski i desery. W jej trakcie możesz sięgać po owoce suszone (daktyle czy figi) czy po jogurty naturalne, a nawet ser feta. Nie zapomnij przy tym o ziołach i przyprawach. Bazylia, oregano, tymianek i rozmaryn dodadzą potrawom wyjątkowego aromatu i smaku. Przy tym wyróżniają je nieocenione właściwości prozdrowotne.

Dieta śródziemnomorska to nie tylko ciekawy sposób odżywiania, ale również styl życia. Może przynieść wiele korzyści dla zdrowia i samopoczucia. Jednakże warto umówić się wcześniej na konsultację u profesjonalnego dietetyka, który wprowadzi Cię w magiczny świat nowych smaków i kulinarnych doświadczeń.

Przeczytaj również:
Jakie są korzyści z odstawienia cukru?
Kompulsywne objadanie się – jakie są objawy i jak z nim walczyć?
Dlaczego chudnę a waga stoi w miejscu?

×

Ta strona wykorzystuje pliki cookies w celu usprawnienia jej działania. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „×” w prawym górnym rogu tej informacji. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. Szczegóy wykorzystywania plików cookies oraz zasady przetwarzania danych osobowych znajdziesz w naszej polityce prywatności