Spis treści:
- Jakie znaczenie ma dieta przy niedoczynności tarczycy?
- Jakie jest zależność – hashimoto a dieta?
- Co można jeść przy niedoczynności tarczycy i hashimoto?
Zarówno niedoczynność tarczycy, jak i choroba Hashimoto są schorzeniami, które wpływają znacząco na pracę tarczycy. Mogą powodować nieprzyjemne objawy. Jednym ze sposobów na złagodzenie dolegliwości z tym związanych jest odpowiednia dieta. Jakie zasady żywieniowe powinny być przestrzegane, aby wesprzeć funkcjonowanie tarczycy i zmniejszyć intensywność objawów?
Jakie znaczenie ma dieta przy niedoczynności tarczycy?
Niedoczynność tarczycy to choroba, która polega na niedostatecznej produkcji hormonów tarczycy. Te z kolei są niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, ponieważ wpływają na metabolizm, regulują pracę serca, wpływają na nastrój, jakość skóry, włosów i paznokci, a także inne procesy.
Dieta przy niedoczynności tarczycy to bez wątpienia jedna z najistotniejszych kwestii. Niektóre składniki odżywcze wpływają na produkcję hormonów tarczycy oraz na ich funkcjonowanie. W związku z tym osoby z niedoczynnością tarczycy powinny stosować odpowiednią dietę, która pomoże w utrzymaniu prawidłowej pracy tarczycy.
Przede wszystkim jadłospis zmagających się z niedoczynnością tarczycy powinien być bogaty w jod. Ważne jest jednak, aby nie przesadzać z jego ilością, ponieważ nadmiar również może mieć negatywny wpływ na organizm.
Kolejnym istotnym składnikiem diety przy niedoczynności tarczycy są białka, a zwłaszcza aminokwasy L-tyrozyna i L-fenyloalanina, które są niezbędne do produkcji hormonów tarczycy.
Dieta osób z niedoczynnością tarczycy i hashimoto musi być bogata w witaminy i minerały, zwłaszcza w witaminę D, B12, żelazo, selen i cynk.
W przypadku niedoczynności tarczycy warto unikać produktów zawierających związki hamujące wchłanianie jodu takie jak kapusta, kalafior, brokuły, brukselka, rzodkiewka, kalarepa oraz soja.
Warto również ograniczyć spożycie cukru i produktów wysoko przetworzonych, ponieważ niektóre badania sugerują, że jadłospis bogaty w cukier może wpływać negatywnie na tarczycę.
Jakie jest zależność – hashimoto a dieta?
Jednym z podstawowych objawów Hashimoto jest spowolnienie metabolizmu, co może prowadzić do nadwagi i trudności w utracie wagi. Dlatego dieta jest tu kluczowym elementem.
Istnieje wiele różnych zaleceń co do choroba hashimoto a dieta. Jednakże większość ekspertów z dziedziny dietetyki zaleca menu bogaty w warzywa, owoce, białko i zdrowe tłuszcze. Ponadto, osoby z tym schorzeniem powinny unikać żywności przetworzonej i bogatej w cukier, sól i tłuszcze trans.
W diecie Hashimoto ważne jest również dbanie o regularne posiłki i unikanie długich okresów głodu, które mogą wpływać na poziom cukru we krwi i metabolizm. Systematyczne spożywanie posiłków może pomóc w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi i zwiększyć tempo metabolizmu.
Ponadto osoby z Hashimoto mogą mieć nadwrażliwość na niektóre składniki pokarmowe, takie jak gluten czy laktoza. Dlatego czasem wskazana jest dieta eliminacyjna, w której wyklucza się potencjalnie szkodliwe składniki.
Osoby z Hashimoto muszą skonsultować się z dietetykiem, aby ustalić najlepszy plan żywieniowy dla siebie. Wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych może pomóc w łagodzeniu objawów choroby i poprawie ogólnego samopoczucia.
Dowiedz się więcej, jak pod okiem dietetyka specjalisty w Olsztynie wprowadzić właściwą dietę przy niedoczynności tarczycy i hashimoto.
Co można jeść przy niedoczynności tarczycy i hashimoto?
Osoby z niedoczynnością tarczycy i Hashimoto powinny stosować dietę bogatą w składniki odżywcze, takie jak białka, węglowodany złożone, zdrowe tłuszcze i błonnik. Ważne jest również unikanie żywności, która może zakłócać wchłanianie hormonów tarczycy.
Źródłem białka mogą być jaja, chude mięso, ryby, tofu, fasola i soczewica. Węglowodany złożone, takie jak pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa i owoce, są również ważne w diecie osób z niedoczynnością tarczycy i Hashimoto. Zdrowe tłuszcze, takie jak olej oliwkowy, olej rzepakowy, orzechy i nasiona, mogą pomóc w utrzymaniu odpowiedniego poziomu energii i pomóc w zmniejszeniu zapalenia.
Unikanie produktów spożywczych, które mogą zakłócać wchłanianie hormonów tarczycy, jest również kluczowe. Zaleca się unikanie soi, surowych rzepakowych warzyw, jagód goji i glutenu, ponieważ mogą one powodować spadek wchłaniania hormonów.
Podsumowując, dieta dla osób z niedoczynnością tarczycy i Hashimoto powinna być zbilansowana, zawierać odpowiednie ilości białka, węglowodanów i tłuszczów. Ważne jest również regularne monitorowanie poziomu hormonów tarczycy przez lekarza endokrynologa i dostosowanie diety indywidualnie we współpracy z dietetykiem specjalistą.