Nocna owsianka z owocami i orzechami
Nocna owsianka, to taka która nie wymaga gotowania. Płatki owsiane zalewamy po prostu mlekiem (lub napojem roślinnym) i zostawiamy w lodówce na noc (lub na kilka godzin). To prosty sposób na małe śniadanie czy przekąskę – i co najważniejsze – nie wymaga gotowania, więc polecamy osobom zabieganym, które rano nie mają czasu na gotowanie 😊
Składniki:
- 50 g płatków owsianych (górskie lub błyskawiczne – jeśli użyjecie błyskawicznych, owsianka zgęstnieje szybciej)
- 150 g mleka (lub napoju roślinnego)
- 10 g siemienia lnianego
- 10 g orzechów włoskich (można użyć dowolnych lub masła orzechowego)
- Ok. 150 g dowolnych owoców (u mnie mrożone brzoskwinie 😊)
Przygotowanie:
1. Płatki i siemię wsypujemy do pojemnika lub słoika. Zalewamy zimnym mlekiem, mieszamy. Jeśli lubimy bardziej słodkie owsianki, można dodać słodzik lub niewielką ilość miodu.
2. Pojemnik/słoik zamykamy i wstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc).
3. Rano/po kilku godzinach owsiankę mieszamy. Dodajemy posiekane owoce oraz orzechy i gotowe! 😊
Jeśli zależy nam na bardziej sycącym posiłku możemy dodać także jogurt albo serek wiejski – zwiększymy tym sposobem ilość białka w owsiance.
Smacznego!