Tarta z ciasta francuskiego z serem i warzywami - zmiananazdrowie.pl

Tarta z ciasta francuskiego z serem i warzywami

Tarta z ciasta francuskiego z serem i warzywami

Dzisiaj przepis z wykorzystaniem gotowego produktu, a dokładniej ciasta francuskiego. Każdy z nas wie, że niekiedy tego typu gotowce bardzo ułatwiają życie, skracając czas potrzebny do przygotowania posiłku. Nie ma w tym nic złego, jeśli zadbamy o odpowiednie zbilansowanie posiłku z użyciem gotowca 😊

Oto nasza propozycja, jak wykorzystać wspomniane ciasto francuskie w wersji na słono.

 

Składniki:

  • (ok. ½ standardowego opakowania) gotowego ciasta francuskiego
  • Ok. 250 g warzyw (u mnie brokuł + garść pomidorków koktajlowych, ale bardzo dobrze sprawdzi się też np. szpinak, dodatek pora czy papryki)
  • 150 g jogurtu naturalnego (u mnie jogurt typu greckiego 0% tłuszczu)
  • 50 g sera żółtego
  • 20 g sera camembert
  • 2 jajka
  • Przyprawy – u mnie tymianek, gałka muszkatołowa, czosnek, sól, pieprz

Tarta z ciasta francuskiego z serem i warzywami

Przygotowanie: 

1. Brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie przez ok. 5 minut. Jeśli używacie szpinaku, warto go poddusić na niewielkiej ilości oliwy.

2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.

3. Ciasto wykładamy w foremce (można użyć specjalnej do tarty, lub tradycyjnej okrągłej), pamiętając, by pokrywało również brzegi foremki.

4. Jogurt mieszamy z przyprawami, dodajemy jajka, starty ser żółty i łączymy składniki.

5. Masę wykładamy na cieście francuskim, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki różyczki brokułu, pomidorki koktajlowe oraz kawałki sera camembert.

6. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 25-30 minut.

7. Gotowe! 😊

Z podanej ilości składników wychodzą ok. 4 porcje (kawałki) tarty.

Wartość odżywcza w przeliczeniu na porcję:

  • 290 kcal,
  • 15,2 g białka,
  • 18,2 g tłuszczu,
  • 15,9 g węglowodanów.
×

Ta strona wykorzystuje pliki cookies w celu usprawnienia jej działania. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „×” w prawym górnym rogu tej informacji. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. Szczegóy wykorzystywania plików cookies oraz zasady przetwarzania danych osobowych znajdziesz w naszej polityce prywatności