Choroby dietozależne - zmiananazdrowie.pl

Odżywianie w chorobie. Choroby dietozależne

Dopasowujemy indywidualne zalecenia do wszystkich zdiagnozowanych chorób i dolegliwości. Dzięki współpracy z dietetykiem wyniki Twoich badań, stan zdrowia i samopoczucie mogą ulec znacznej, odczuwalnej poprawie.

Jeśli cierpisz m.in. na:

  • Zaburzenia hormonalne, zespół PCOS, insulinooporność, choroby tarczycy,
  • IBS, przewlekłe zaparcia i biegunki,
  • chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy,
  • chorobę trzustki,
  • chorobę nerek i dróg moczowych,
  • chorobę wątroby i dróg żółciowych,
  • chorobę układu sercowo-naczyniowego,
  • chorobę układu kostno-stawowego,
  • nowotwór,
  • astmę,
  • celiakię, alergię, nietolerancję
  • zaburzenia metaboliczne,
  • choroby genetyczne,
  • grzybicę,
  • przewlekłe infekcje, zaburzenia odporności,
  • niedokrwistość, anemię,
  • inne.

Nieprawidłowy sposób żywienia może być także przyczyną wystąpienia wielu chorób, nazywanych dietozależnymi. Zalicza się do nich m.in.:

  • otyłość,
  • cukrzycę typu II,
  • depresję,
  • niektóre choroby układu pokarmowego,
  • niektóre choroby nerek,
  • osteoporozę,
  • niektóre nowotwory,
  • próchnicę zębów,
  • choroby układu krążenia; nadciśnienie tętnicze, zaburzenia gospodarki lipidowej (hipercholesterolemia, hipertriglicerydemia), miażdżyca.

Przestrzeganie podstawowych zasad zdrowego odżywiania z modyfikacjami dopasowanymi do jednostki to kluczowe działanie w dietoterapii chorób.

Umożliwia redukcję dolegliwości, wpływa korzystnie na samopoczucie, wyniki badań i stopień odżywienia organizmu. Badania wskazują, że może nie tylko doprowadzić do znacznej poprawy stanu zdrowia, ale również do całkowitego wyleczenia!

Do najczęstszych przyczyn chorób dietozależnych zalicza się:

  • Nadmierne spożycie kalorii,
  • Nadmierne spożycie cukru i soli,
  • Nadmierny udział w diecie nasyconych kwasów tłuszczowych i izomerów trans,
  • Niewystarczająca podaż błonnika pokarmowego,
  • Niedostateczne spożycie witamin antyoksydacyjnych oraz polifenoli,
  • Niedostateczne spożycie wapnia i magnezu,
  • Niedostateczne spożycie ryb i olejów.

Nie martw się – dieta w chorobie nie musi być monotonna ani niesmaczna.

Nie ma konieczności rezygnacji z ulubionych potraw!

Pokażemy Ci, jak możesz połączyć przyjemne z pożytecznym.

Już dziś zadbaj o swoje zdrowie i umów się na pierwsze spotkanie z dietetykiem klinicznym. Dzięki temu zyskasz:

  • pewność wsparcia specjalisty z doświadczeniem w pracy z tymi jednostkami,
  • zalecenia i wskazówki oparte na najnowszych doniesieniach medycznych i dostarczanych aktualnych wyników Twoich badań,
  • indywidualne podejście i jadłospis dopasowany do ulubionych smaków i Twoich nawyków,
  • regularną kontrolę postępów i pomiary składu ciała na jednym z najlepszych analizatorów na rynku,
  • proste, praktyczne przepisy - bez wymogu codziennego gotowania, skomplikowanych zaleceń i marnowania jedzenia,
  • wskazówki odnośnie produktów, które możesz kupić poza domem i w restauracji, stały kontakt z dietetykiem,
  • motywację, wsparcie psychodietetyczne,
  • możliwość skorzystania z konsultacji psychologicznej.
×

Ta strona wykorzystuje pliki cookies w celu usprawnienia jej działania. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „×” w prawym górnym rogu tej informacji. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. Szczegóy wykorzystywania plików cookies oraz zasady przetwarzania danych osobowych znajdziesz w naszej polityce prywatności