Dieta dla alergika - zmiananazdrowie.pl

Alergie, nietolerancje

Jeśli regularnie po spożyciu tego samego składnika pokarmowego odczuwasz nieprzyjemne dolegliwości, należy rozważyć podjęcie diagnostyki w kierunku alergii lub nietolerancji. Obie wymienione formy zalicza się do grupy nadwrażliwości pokarmowej.

Ich objawy mogą być podobne, stanowią jednak odrębne jednostki chorobowe o zupełnie innym mechanizmie. W kontekście prawidłowego leczenia niezbędne jest ich rozróżnienie.

Alergią pokarmową nazywamy nieprawidłową reakcję organizmu na spożycie określonego produktu, spowodowaną czynnikami immunologicznymi.

Wyróżnia się dwa typy alergii:

  1. Alergie wczesne (szybkie) związane z immunoglobulinami E (IgE)

    W przypadku alergii wczesnej objawy są bardzo niebezpieczne i występują bardzo szybko – już od kilkunastu sekund do kilkudziesięciu minut od chwili spożycia produktu –  najczęściej jest to rumień, wysypka, duszności, wstrząs anafilaktyczny.

  2. Alergie późne (utajone) związane z immunoglobulinami G (IgG)

    W formie późnej symptomy pojawiają się od 24 do 96 godzin od chwili spożycia i są niespecyficzne, co utrudnia właściwą diagnozę – np. chroniczne zmęczenie, bóle głowy, zaburzenia nastroju, dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Spożywanie pokarmów nietolerowanych powoduje nasilenie różnych dolegliwości zdrowotnych, takich jak:

  • wzdęcia, biegunka, bóle brzucha, uczucie pełności,
  • nudności,
  • bóle stawowe,
  • przemęczenie, senność,
  • migreny, bóle głowy,
  • wysypki, zaczerwienienia,
  • inne - niespecyficzne.

Nietolerancje pokarmowe stanowią obecnie powszechny problem.

Dzieli się je na 3 grupy: enzymatyczne, farmakologiczne i idiopatyczne. Mechanizm rozwoju nietolerancji zachodzi w bez udziału układu immunologicznego, wiąże się z procesami metabolicznymi.

W przypadku zdiagnozowania alergii IgE – zależnej konieczne jest całkowite wyeliminowanie danego składnika z diety. W przypadku nietolerancji lub nadwrażliwości pokarmowej innej niż IgE-zależnej postępowanie dietetyczne powinno zostać opracowanie indywidualnie, zależnie od wywiadu, stopnia nasilenia objawów i poziomu tolerancji żywności zależnie od formy obróbki termicznej i innych czynników. 

Pamiętaj, że dieta eliminacyjna powinna zostać skonsultowana ze specjalistą w celu redukcji ryzyka niedoborów i właściwego odżywienia Twojego organizmu.

Jeśli cierpisz na alergię lub nietolerancję pokarmową koniecznie bądź pod kontrolą lekarza prowadzącego i zadbaj o swój sposób odżywiania we właściwy sposób!

Zapisz się na spotkanie z naszym dietetykiem klinicznym, uzyskaj niezbędne wskazówki i zbilansuj swoją dietę.

Dowiedz się, na co zwracać uwagę i jakie zamienniki stosować.

Dzięki temu zyskasz:

  • pewność wsparcia specjalisty z doświadczeniem,
  • zalecenia i wskazówki oparte na najnowszych doniesieniach medycznych i dostarczanych aktualnych wyników Twoich badań,
  • indywidualne podejście i jadłospis dopasowany do ulubionych smaków i Twoich nawyków,
  • regularną kontrolę postępów i pomiary składu ciała na jednym z najlepszych analizatorów na rynku,
  • proste, praktyczne przepisy - bez wymogu codziennego gotowania, skomplikowanych zaleceń i marnowania jedzenia,
  • wskazówki odnośnie produktów, które możesz kupić poza domem i w restauracji,
  • stały kontakt z dietetykiem,
  • motywację, wsparcie psychodietetyczne,
  • możliwość skorzystania z konsultacji psychologicznej.
×

Ta strona wykorzystuje pliki cookies w celu usprawnienia jej działania. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „×” w prawym górnym rogu tej informacji. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. Szczegóy wykorzystywania plików cookies oraz zasady przetwarzania danych osobowych znajdziesz w naszej polityce prywatności