Jeśli regularnie po spożyciu tego samego składnika pokarmowego odczuwasz nieprzyjemne dolegliwości, należy rozważyć podjęcie diagnostyki w kierunku alergii lub nietolerancji. Obie wymienione formy zalicza się do grupy nadwrażliwości pokarmowej.
Ich objawy mogą być podobne, stanowią jednak odrębne jednostki chorobowe o zupełnie innym mechanizmie. W kontekście prawidłowego leczenia niezbędne jest ich rozróżnienie.
Alergie wczesne (szybkie) związane z immunoglobulinami E (IgE)
W przypadku alergii wczesnej objawy są bardzo niebezpieczne i występują bardzo szybko – już od kilkunastu sekund do kilkudziesięciu minut od chwili spożycia produktu – najczęściej jest to rumień, wysypka, duszności, wstrząs anafilaktyczny.
Alergie późne (utajone) związane z immunoglobulinami G (IgG)
W formie późnej symptomy pojawiają się od 24 do 96 godzin od chwili spożycia i są niespecyficzne, co utrudnia właściwą diagnozę – np. chroniczne zmęczenie, bóle głowy, zaburzenia nastroju, dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Spożywanie pokarmów nietolerowanych powoduje nasilenie różnych dolegliwości zdrowotnych, takich jak:
Nietolerancje pokarmowe stanowią obecnie powszechny problem.
Dzieli się je na 3 grupy: enzymatyczne, farmakologiczne i idiopatyczne. Mechanizm rozwoju nietolerancji zachodzi w bez udziału układu immunologicznego, wiąże się z procesami metabolicznymi.
W przypadku zdiagnozowania alergii IgE – zależnej konieczne jest całkowite wyeliminowanie danego składnika z diety. W przypadku nietolerancji lub nadwrażliwości pokarmowej innej niż IgE-zależnej postępowanie dietetyczne powinno zostać opracowanie indywidualnie, zależnie od wywiadu, stopnia nasilenia objawów i poziomu tolerancji żywności zależnie od formy obróbki termicznej i innych czynników.
Pamiętaj, że dieta eliminacyjna powinna zostać skonsultowana ze specjalistą w celu redukcji ryzyka niedoborów i właściwego odżywienia Twojego organizmu.
Jeśli cierpisz na alergię lub nietolerancję pokarmową koniecznie bądź pod kontrolą lekarza prowadzącego i zadbaj o swój sposób odżywiania we właściwy sposób!
Zapisz się na spotkanie z naszym dietetykiem klinicznym, uzyskaj niezbędne wskazówki i zbilansuj swoją dietę.
Dowiedz się, na co zwracać uwagę i jakie zamienniki stosować.
Dzięki temu zyskasz:
pewność wsparcia specjalisty z doświadczeniem,
zalecenia i wskazówki oparte na najnowszych doniesieniach medycznych i dostarczanych aktualnych wyników Twoich badań,
indywidualne podejście i jadłospis dopasowany do ulubionych smaków i Twoich nawyków,
regularną kontrolę postępów i pomiary składu ciała na jednym z najlepszych analizatorów na rynku,
proste, praktyczne przepisy - bez wymogu codziennego gotowania, skomplikowanych zaleceń i marnowania jedzenia,
wskazówki odnośnie produktów, które możesz kupić poza domem i w restauracji,
stały kontakt z dietetykiem,
motywację, wsparcie psychodietetyczne,
możliwość skorzystania z konsultacji psychologicznej.
Ta strona wykorzystuje pliki cookies w celu usprawnienia jej działania. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „×” w prawym górnym rogu tej informacji. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. Szczegóy wykorzystywania plików cookies oraz zasady przetwarzania danych osobowych znajdziesz w naszej polityce prywatności