Dieta dla alergika - zmiananazdrowie.pl

Alergie, nietolerancje

Jeśli regularnie po spożyciu tego samego składnika pokarmowego odczuwasz nieprzyjemne dolegliwości, należy rozważyć podjęcie diagnostyki w kierunku alergii lub nietolerancji. Obie wymienione formy zalicza się do grupy nadwrażliwości pokarmowej.

Ich objawy mogą być podobne, stanowią jednak odrębne jednostki chorobowe o zupełnie innym mechanizmie. W kontekście prawidłowego leczenia niezbędne jest ich rozróżnienie.

Alergią pokarmową nazywamy nieprawidłową reakcję organizmu na spożycie określonego produktu, spowodowaną czynnikami immunologicznymi.

Dieta dla alergika – co jeść, aby czuć się dobrze?

Starasz się jeść zdrowo, jednak nawet po dobrze zbilansowanym posiłku odczuwasz nieprzyjemne dolegliwości? Jeśli tak, warto przebadać się pod kątem nadwrażliwości pokarmowej i wyeliminować ze swojej diety produkt lub produkty, po których zjedzeniu czujesz się źle. To, co jemy, ma na nas ogromny wpływ. To właśnie od diety zależeć może nasze codzienne samopoczucie czy w dłużej perspektywie – stan naszego zdrowia. Dlatego, jeśli podejrzewasz, że którychś z produktów, może działać na Ciebie niekorzystnie – warto skonsultować się ze specjalistą. Dieta dla alergika powinna być dobrana pod czujnym okiem dietetyka, który pomoże Ci dostosować jadłospis do Twoich indywidualnych potrzeb żywieniowych, a także na bieżąco monitorować będzie ewentualne reakcje Twojego organizmu na wyeliminowane produkty. Sprawdź naszą stronę internetową, aby dowiedzieć się więcej na temat diety eliminacyjnej. Potrzebujesz porady na temat swojego odżywania? Umów się na wizytę do naszej porad dietetycznej Zmiana Na Zdrowie i zadbaj o swoje dobre samopoczucie z dietą stworzoną specjalnie dla Ciebie!

Wyróżnia się dwa typy alergii:

  1. Alergie wczesne (szybkie) związane z immunoglobulinami E (IgE)

    W przypadku alergii wczesnej objawy są bardzo niebezpieczne i występują bardzo szybko – już od kilkunastu sekund do kilkudziesięciu minut od chwili spożycia produktu –  najczęściej jest to rumień, wysypka, duszności, wstrząs anafilaktyczny.

  2. Alergie późne (utajone) związane z immunoglobulinami G (IgG)

    W formie późnej symptomy pojawiają się od 24 do 96 godzin od chwili spożycia i są niespecyficzne, co utrudnia właściwą diagnozę – np. chroniczne zmęczenie, bóle głowy, zaburzenia nastroju, dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Spożywanie pokarmów nietolerowanych powoduje nasilenie różnych dolegliwości zdrowotnych, takich jak:

  • wzdęcia, biegunka, bóle brzucha, uczucie pełności,
  • nudności,
  • bóle stawowe,
  • przemęczenie, senność,
  • migreny, bóle głowy,
  • wysypki, zaczerwienienia,
  • inne - niespecyficzne.

Nietolerancje pokarmowe stanowią obecnie powszechny problem.

Dzieli się je na 3 grupy: enzymatyczne, farmakologiczne i idiopatyczne. Mechanizm rozwoju nietolerancji zachodzi w bez udziału układu immunologicznego, wiąże się z procesami metabolicznymi.

W przypadku zdiagnozowania alergii IgE – zależnej konieczne jest całkowite wyeliminowanie danego składnika z diety. W przypadku nietolerancji lub nadwrażliwości pokarmowej innej niż IgE-zależnej postępowanie dietetyczne powinno zostać opracowanie indywidualnie, zależnie od wywiadu, stopnia nasilenia objawów i poziomu tolerancji żywności zależnie od formy obróbki termicznej i innych czynników. 

Dieta dla alergików – poznaj najczęstsze dolegliwości

Wśród alergii pokarmowych wyróżnić możemy jej dwa typy – alergie wczesne oraz późne. W przypadku pierwszej z nich reakcja na dany alergen występuje bardzo szybko – nawet od kilkunastu sekund do kilkudziesięciu minut i może być niezwykle niebezpieczna. Do jej objawów należą: wstrząs anafilaktyczny, duszności, rumień oraz nagła wysypka. Jednak tego typu alergie występuje wśród społeczeństwa zdecydowanie rzadko. Z kolei alergie późne występują wśród ludzi już znacznie częściej, a dolegliwości, jakie mogą one powodować, nie są tak nagłe i niebezpieczne dla naszego zdrowia. Symptomy, jakie może powodować tego typu alergia, nie są typowe, dlatego ustalenie przyczyny złego samopoczucia może być niekiedy wyjątkowo trudne. Jeśli mimo zdrowej diety, powracają do Ciebie dolegliwości takie jak: wzdęcia, biegunka, bóle brzucha, przemęczenie, senność, uczucie pełności czy bóle głowy, warto skonsultować się z dietetykiem, który pomoże wskazać Ci i ograniczyć lub wykluczyć z jadłospisu produkt, który działa na Ciebie niekorzystnie. Odpowiednio dobrana dieta dla alergików, pomoże Ci pozbyć się uciążliwych symptomów i istotnie poprawić jakość Twojego życia.

Pamiętaj, że dieta eliminacyjna powinna zostać skonsultowana ze specjalistą w celu redukcji ryzyka niedoborów i właściwego odżywienia Twojego organizmu.

Jeśli cierpisz na alergię lub nietolerancję pokarmową koniecznie bądź pod kontrolą lekarza prowadzącego i zadbaj o swój sposób odżywiania we właściwy sposób!

Zapisz się na spotkanie z naszym dietetykiem klinicznym, uzyskaj niezbędne wskazówki i zbilansuj swoją dietę.

Dowiedz się, na co zwracać uwagę i jakie zamienniki stosować.

Dieta dla alergików pokarmowych – jak dobrać dietę do swojej nadwrażliwości pokarmowej?

Niezwykle ważne jest, aby produkty, które działają na Ciebie niekorzystnie eliminować z diety pod okiem dietetyka. Specjalista zadba o właściwe zbilansowanie Twojego jadłospisu, aby dostarczał Ci on odpowiednie ilości witamin i składników odżywczych, co może być znacznie utrudnione po wyeliminowaniu z diety produktów, które Ci nie służą. Jeśli podejrzewasz u siebie nadwrażliwość pokarmową, warto dowiedzieć się, co na ten temat ma do powiedzenia specjalista dietetyk. Olsztyn oraz okoliczne miejscowości zapraszamy do wizyty w naszej poradni dietetycznej i psychodietetycznej Zmiana Na Zdrowie. Dieta dla alergików pokarmowych nie musi kojarzyć się tylko z wyrzeczeniami, w naszej poradni stawiamy na smaczne i zróżnicowane rozwiązania dostosowane do Twoich potrzeb żywieniowych.

Dzięki temu zyskasz:

  • pewność wsparcia specjalisty z doświadczeniem,
  • zalecenia i wskazówki oparte na najnowszych doniesieniach medycznych i dostarczanych aktualnych wyników Twoich badań,
  • indywidualne podejście i jadłospis dopasowany do ulubionych smaków i Twoich nawyków,
  • regularną kontrolę postępów i pomiary składu ciała na jednym z najlepszych analizatorów na rynku,
  • proste, praktyczne przepisy - bez wymogu codziennego gotowania, skomplikowanych zaleceń i marnowania jedzenia,
  • wskazówki odnośnie produktów, które możesz kupić poza domem i w restauracji,
  • stały kontakt z dietetykiem,
  • motywację, wsparcie psychodietetyczne,
  • możliwość skorzystania z konsultacji psychologicznej.
×

Ta strona wykorzystuje pliki cookies w celu usprawnienia jej działania. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „×” w prawym górnym rogu tej informacji. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. Szczegóy wykorzystywania plików cookies oraz zasady przetwarzania danych osobowych znajdziesz w naszej polityce prywatności