Ich objawy mogą być podobne, stanowią jednak odrębne jednostki chorobowe o zupełnie innym mechanizmie. W kontekście prawidłowego leczenia niezbędne jest ich rozróżnienie.
Alergią pokarmową nazywamy nieprawidłową reakcję organizmu na spożycie określonego produktu, spowodowaną czynnikami immunologicznymi.
Starasz się jeść zdrowo, jednak nawet po dobrze zbilansowanym posiłku odczuwasz nieprzyjemne dolegliwości? Jeśli tak, warto przebadać się pod kątem nadwrażliwości pokarmowej i wyeliminować ze swojej diety produkt lub produkty, po których zjedzeniu czujesz się źle. To, co jemy, ma na nas ogromny wpływ. To właśnie od diety zależeć może nasze codzienne samopoczucie czy w dłużej perspektywie – stan naszego zdrowia. Dlatego, jeśli podejrzewasz, że którychś z produktów, może działać na Ciebie niekorzystnie – warto skonsultować się ze specjalistą. Dieta dla alergika powinna być dobrana pod czujnym okiem dietetyka, który pomoże Ci dostosować jadłospis do Twoich indywidualnych potrzeb żywieniowych, a także na bieżąco monitorować będzie ewentualne reakcje Twojego organizmu na wyeliminowane produkty. Sprawdź naszą stronę internetową, aby dowiedzieć się więcej na temat diety eliminacyjnej. Potrzebujesz porady na temat swojego odżywania? Umów się na wizytę do naszej porad dietetycznej Zmiana Na Zdrowie i zadbaj o swoje dobre samopoczucie z dietą stworzoną specjalnie dla Ciebie!
W przypadku alergii wczesnej objawy są bardzo niebezpieczne i występują bardzo szybko – już od kilkunastu sekund do kilkudziesięciu minut od chwili spożycia produktu – najczęściej jest to rumień, wysypka, duszności, wstrząs anafilaktyczny.
W formie późnej symptomy pojawiają się od 24 do 96 godzin od chwili spożycia i są niespecyficzne, co utrudnia właściwą diagnozę – np. chroniczne zmęczenie, bóle głowy, zaburzenia nastroju, dolegliwości ze strony układu pokarmowego.