Należy pamiętać, że zbilansowana dieta dostarcza wszystkich składników odżywczych niezbędnych do zaspokojenia potrzeb organizmu.
W przypadku diety eliminacyjnej z jadłospisu usuwane są wybrane składniki lub produkty – zwiększa się zatem ryzyko wystąpienia niedoborów. W związku z tym zasadność jej stosowania i przebieg zawsze warto skonsultować ze specjalistą.
Dla przykładu – dieta wegetariańska, choć zaliczana do jednej z najzdrowszych na świecie, wiąże się z ryzykiem niedoboru witaminy B12, żelaza oraz kwasu foliowego, co może skutkować niedokrwistością. Konieczne jest zatem wprowadzenie do codziennego jadłospisu alternatywnych źródeł tych składników- zamienników mięsa. Dieta bezmleczna wymaga włączenia alternatywnych źródeł wapnia, zaś bezglutenowa szczególnej dbałości o produkty bogate w błonnik, wit. z grupy B, cynk, żelazo i magnez.
Chcesz zbilansować swój sposób żywienia pod kątem dowolnej eliminacji?
Potrzebujesz wskazówek, aby mądrze to zrobić i uniknąć niedoborów?
Chciałbyś dowiedzieć się, jak (samemu lub z rodziną) zdrowo przejść na wegetarianizm, weganizm lub dietę bezglutenową?
Czym zastąpić gluten, mięso, jaja, produkty mleczne?