W wieku podeszłym obserwuje się zwiększone ryzyko niedoborów pokarmowych i niewłaściwych nawyków żywieniowych, które może wynikać z wielu przyczyn. Odpowiednie żywienie pełni ogromną rolę w uzyskaniu optymalnego samopoczucia, kondycji i stanu zdrowia - szczególnie tej grupie.
Współpraca z dietetykiem pomoże zbilansować dietę seniora, dzięki czemu poprawi się jego:
samopoczucie,
witalność i poziom energii,
stan zdrowia, wyniki badań,
komfort życia.
Zalecenia dopasowane są indywidualnie do preferencji smakowych, możliwości i trybu dnia.
Zalecenia żywienia seniora powinny uwzględniać:
pokrycie zapotrzebowania na wszystkie niezbędne składniki odżywcze, zapobieganie niedoborom energetyczno-białkowym,
podaż właściwej ilości płynów,
uwzględnienie towarzyszących chorób i zaburzeń stanu zdrowia i ich wspomaganie żywieniowe, stosowane leki i suplementy,
profilaktykę rozwoju kolejnych,
uwzględnienie preferencji smakowych,
edukację żywieniową,
indywidualnie dopasowane godziny posiłków, sposób podania oraz obróbki termicznej.
Ta strona wykorzystuje pliki cookies w celu usprawnienia jej działania. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „×” w prawym górnym rogu tej informacji. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. Szczegóy wykorzystywania plików cookies oraz zasady przetwarzania danych osobowych znajdziesz w naszej polityce prywatności