Co jeść na diecie z niskim indeksem glikemicznym?

Spis treści:

  1. Dieta z niskim indeksem glikemicznym – co warto na jej temat wiedzieć?
  2. Produkty o niskim indeksie glikemicznym – poznaj najważniejsze z nich
  3. Niski indeks glikemiczny – gdzie szukać pomocy w ułożeniu właściwego jadłospisu?

Chcesz wiedzieć, jak we właściwy sposób utrzymać stały poziom cukru we krwi? Podstawą jest tu dieta opierająca się na produktach o niskim indeksie glikemicznym. Dowiedz się, po jakie składniki sięgać oraz dlaczego warto zdecydować się na taki sposób odżywiania. Poznaj także smaczne oraz zdrowe propozycje, dzięki którym zadbasz o siebie na co dzień.

Dieta z niskim indeksem glikemicznym – co warto na jej temat wiedzieć?

Dieta z niskim indeksem glikemicznym jest jednym z co raz popularniejszych sposobów odżywiania.  Opiera się głównie na produkowaniu energii, ale z minimalnym wpływem na poziom cukru we krwi. Będąc na takiej diecie, duży nacisk kładzie się na konsumpcję produktów, które przyczyniają się do niewielkiego wzrostu poziomu glukozy w organizmie po spożyciu posiłku. Taki rodzaj odżywiania polecany jest przede wszystkim dla osób cierpiących na cukrzycę, otyłość czy choroby układu krążenia, jak również tym, którzy pragną schudnąć i poprawić ogólny stan zdrowia.

Warto wiedzieć, że taka dieta nie polega wyłącznie na całkowitym wyeliminowaniu produktów o wysokim IG. Chodzi w niej raczej o ich umiejętne połączenie z innymi składnikami, a także utrzymanie równowagi w codziennym jadłospisie. To pozwala na rozkoszowanie się smakiem ulubionych potraw, przy jednoczesnym dbaniu o zdrowie. Przy tym mamy możliwość kontroli poziomu cukru we krwi oraz utrzymania właściwej masy ciała.

Produkty o niskim indeksie glikemicznym – poznaj najważniejsze z nich

Na początku należy zaznaczyć, że produkty o niskim indeksie glikemicznym pozwalają na utrzymywanie uczucia sytości na dłużej. To sprawia, że osoby będące na diecie o niskim IG nie odczuwają potrzeby, aby sięgać po kolejne przekąski pomiędzy posiłkami.

Produkty wyróżniające się niskim IG to te, których indeks wynosi poniżej 55. Należą do nich:

  • warzywa – brokuły, szpinak, papryka, brokuły czy cukinia;
  • owoce – jabłka, gruszki, grejpfruty czy jagody;
  • pełnoziarniste produkty zbożowe, czyli chleb razowy, kasza jęczmienna, kasza jaglana, gryczana, płatki owsiane czy ryż brązowy;
  • produkty bogate w białko jak m.in. mięso, ryby, nabiał czy rośliny strączkowe, w tym fasola, ciecierzyca, soczewica. Źródłami białka z niskim IG jest także kefir, jogurt naturalny i twarożek.

Warto dodać, że nie każdy produkt, który wydaje nam się zdrowy, ma niski indeks glikemiczny.  Bataty czy też arbuz, choć posiadają liczne wartości odżywczych, to niestety mają stosunkowo wysoki IG. Dlatego też powinniśmy się nauczyć się rozpoznawać składniki z niskim IG, które dostarczają do naszego organizmu również właściwą zawartość witamin, minerałów czy błonnika.

 

Sprawdź, jak z pomocą profesjonalnego dietetyka ułożyć smaczne menu diety z niskim indeksem glikemicznym

produkty o niskim indeksie glikemicznym

Niski indeks glikemiczny – gdzie szukać pomocy w ułożeniu właściwego jadłospisu?

Zastanawiasz się, kto pomoże Ci w ułożeniu diety z niskim IG? Warto jest skorzystać z konsultacji u specjalisty – dietetyka, który spojrzy profesjonalnym okiem na potrzeby i dobierze odpowiednie produkty, zawierające niski indeks glikemiczny. Jednocześnie wesprze utrzymanie właściwej masy ciała.

Dietetyk jest specjalistą z zakresu żywienia i dietetyki, a jego główne zadanie to pomoc pacjentom we wprowadzeniu właściwych nawyków żywieniowych oraz ułożenie spersonalizowanego jadłospisu. Decydując się z nim na współpracę, uzyskujemy dokładną analizę naszego stylu życia, z uwzględnieniem preferencji żywieniowych oraz problemów zdrowotnych, które to mogą wpływać na nasze potrzeby żywieniowe. Na tej podstawie dobiera odpowiednie składniki spożywcze oraz porcje, które pozwalają na kontrolę poziomu cukru we krwi.

Profesjonalny dietetyk zadba o to, aby nasze menu było nie tylko różnorodne, ale i dostarczało organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Urozmaicenie codziennego menu jest kluczowe dla utrzymania dobrego samopoczucia, motywacji oraz zdrowia.

Jednakże bardzo ważne jest, abyśmy sami mocno zaangażowali się w proces zmiany i przestrzegali zaleceń dietetyka. Tylko to pozwoli osiągnąć optymalne rezultaty dla naszego zdrowia przy diecie z niskim IG.

Przeczytaj również:
Kiedy warto skorzystać ze wsparcia dietetyka?
6 sposobów na zdrowe odżywianie w pracy
Czym jest dieta ketogeniczna?

×

Ta strona wykorzystuje pliki cookies w celu usprawnienia jej działania. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „×” w prawym górnym rogu tej informacji. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. Szczegóy wykorzystywania plików cookies oraz zasady przetwarzania danych osobowych znajdziesz w naszej polityce prywatności