Insulinooporność co to jest? Najważniejsze informacje

Spis treści:

  1. Insulinooporność – co to jest? Poznaj definicję
  2. Insulinooporność co to? Czyli słów kilka o jej przyczynach
  3. Znaczenie właściwej diety przy insulinooporności

Insulinooporność jestem stanem, który dotyka wiele osób, bez względu na płeć czy nawet wiek. Z uwagi na fakt, iż w ostatnich latach rośnie liczba osób zmagających się z tym schorzeniem, coraz baczniej mu się przyglądamy. Poznaj najważniejsze informacje na temat insulinooporności i jej przyczynach. Dowiedz się także, kto może pomóc w walce z nią.

Insulinooporność – co to jest? Poznaj definicję

Chcesz wiedzieć, co dokładnie kryje się pod definicją “insulinooporność – co to jest”? Otóż to zaburzenie, które powoduje znaczny spadek wrażliwości na insulinę w wątrobie, mięśniach, tkance tłuszczowej oraz innych.

Insulina odpowiada za regulację poziomu cukru we krwi. Uczestniczy ona w procesie metabolizmu węglowodanów oraz minimalnie w przemianie tłuszczy. Jej kluczowym zadaniem jest normowanie stanu glukozy w organizmie. Trzeba wiedzieć także, że insulina bierze udział podczas syntezy białek. Insulinooporność rozwija się, gdy spada wrażliwość tkanek na insulinę.

Można wyróżnia dwa typy insulinooporności:

  1. Wątrobową, mającą związek z podwyższonym wzrostem produkcji insuliny w trakcie spoczynku, zazwyczaj nocnego. Jej nazwa nie jest przypadkowa, gdyż dotyczy komórek, które budują wątrobę tj. hepatocytów.
  2. Obwodową, która wiąże się z obniżoną tkliwością tkanki tłuszczowej i mięśni szkieletowych na insulinę.

Insulinooporność co to? Czyli słów kilka o jej przyczynach

Wiesz już nieco na temat: insulinooporność co to. Teraz pora przyjrzeć się bliżej jej przyczynom.

Aktualnie bardzo często diagnozuje się ją bardzo często u pacjentów z nadwagą oraz otyłością brzuszną. Co zaliczamy do najczęstszych przyczyn insulinooporności?

  • znikomą aktywność fizyczną,
  • siedzący styl życia,
  • genetykę,
  • wysoki poziom toksyn nagromadzonych w organizmie,
  • ciągły stres,
  • przyjmowanie sterydów i niektórych leków, antydepresantów, antybiotyków,
  • niewłaściwą dietę opartą na nadmiernym spożyciu składników bogatych w cukry i tłuszcze,
  • przyjmowanie antykoncepcji hormonalnej,
  • niesystematyczne jedzenie posiłków,
  • wiek – możliwości wystąpienia insulinooporności rośnie z wiekiem,
  • choroby endokrynologiczne jak nadczynność tarczycy, akromegalia czy zespół Cushinga.

insulinooporność co to jest

Dowiedz się, jak możemy Ci skutecznie pomóc, jeśli cierpisz na insulinooporność

Znaczenie właściwej diety przy insulinooporności

Nie bez znaczenia w walce z insulinoopornością jest odpowiednia dieta ułożona we współpracy z dietetykiem. Dzięki temu znacznie łatwiej kontrolować jej postęp.

Zdarza się, że insulinooporność prowadzi nawet do rozwoju cukrzycy typu 2. Właśnie dlatego tak ważne jest utrzymanie właściwego poziomu glukozy we krwi, a także poprawienie ogólnej wrażliwości na insulinę.

Co powinna zawierać dieta przy insulinooporności? Jadłospis musi być przede wszystkim bogaty w błonnik, białko, zdrowe tłuszcze oraz ubogi w produkty cechujące się wysokim indeksem glikemicznym.

Warto wiedzieć, że błonnik i białko pomagają zatrzymać uczucie sytości na dłużej, co pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Z kolei zdrowe tłuszcze, m.in. te zawarte w olejach roślinnych, orzechach czy rybach, wspierają znacząco pracę całego układu sercowo-naczyniowego.

Trzeba także pamiętać, że dieta przy insulinooporności opiera się na mniejszych porcjach posiłków, które powinny być spożywane regularnie w ciągu dnia. Dzięki temu pacjenci unikają gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Ważne jest oczywiście ograniczenie spożywania słodyczy, alkoholu oraz napoi gazowanych. Dlaczego? Ponieważ wywierają negatywny wpływ na poziom cukru we krwi.

 

Podsumowując, tylko właściwy jadłospis skomponowany pod okiem dietetyka jest kluczem w kontrolowaniu insulinooporności. Odpowiedni styl życia oraz dieta pomagają pacjentom w zmniejszeniu ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2, a także poprawiają ich jakość życia i samopoczucie.

Przeczytaj również:
Dietetyk kliniczny – jak nim zostać? Nasza historia
Zdrowa dieta dla osób z nietolerancją laktozy
Jakie suplementy przyjmować codziennie?

×

Ta strona wykorzystuje pliki cookies w celu usprawnienia jej działania. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „×” w prawym górnym rogu tej informacji. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. Szczegóy wykorzystywania plików cookies oraz zasady przetwarzania danych osobowych znajdziesz w naszej polityce prywatności