Jaka dieta w sportach wytrzymałościowych jest najodpowiedniejsza?

Spis treści:

  1. Dieta sportowców wytrzymałościowych – co powinna zawierać?
  2. Dieta dla sportowca wytrzymałościowego – o czym jeszcze trzeba pamiętać?
  3. Dieta w sportach wytrzymałościowych – czego unikać?

Nie od dziś wiadomo, że kluczem do zdobycia sukcesów w sportach wytrzymałościowych jest zarówno ciężka praca, jak i właściwie skomponowana dieta. Dobór odpowiedniego menu pozwala na osiągnięcie przez sportowca oczekiwanych wyników oraz pomaga mu w utrzymaniu dobrego zdrowia. Sprawdź, jaka dieta w sportach wytrzymałościowych jest najodpowiedniejsza. Dowiedz się także, jakie znaczenie ma w niej białko, tłuszcze, węglowodany oraz właściwe nawodnienie.

Dieta sportowców wytrzymałościowych – co powinna zawierać?

Chcesz wiedzieć, co musi zawierać dieta sportowców wytrzymałościowych? Aby organizm sportowca mógł poradzić sobie z mocnym treningiem bądź dłuższym dystansem, konieczne jest nie tylko odpowiednie przygotowanie, ale także uwzględnienie konkretnych składników odżywczych. Jakich elementów nie może zabraknąć w takim jadłospisie?

  1. Węglowodanów, czyli kluczowego źródła paliwa w sportach wytrzymałościowych. Jeżeli startujesz w zawodach na długie dystanse, pamiętaj, aby zawsze mieć przy sobie małą porcję suszonych owoców np. rodzynek, daktyli czy bananów.
  2. Żelaza, którego niski poziom może przyczyniać się do ograniczenia możliwości sportowca, a także upośledzenia funkcjonalnego mięśni. Dlatego ważne jest włączenie do diety produktów/składników bogatych w żelazo, a jeśli okaże się to niewystarczające – warto zadbać o dodatkową suplementację pod okiem doświadczonego dietetyka.
  3. Odpowiedniego nawodnienia. W sportach wytrzymałościowych ma to szczególne znaczenie. Płyny, które sportowcy tracą razem z potem, powinny być stale uzupełniane. Dobrze także, by zawierały składniki odżywcze oraz elektrolity.

Dieta dla sportowca wytrzymałościowego – o czym jeszcze trzeba pamiętać?

Dieta dla sportowca wytrzymałościowego powinna opierać się na produktach wysokiej jakości. Dzięki temu posiłki będą jak najmniej przetworzone, a także bogate w potrzebne wartości odżywcze.

Istotne przy sportach wytrzymałościowych jest nie tylko zaspokajanie swojego głodu i uzupełnianie wartości odżywczych, ale także sprawianie sobie przyjemności. Brak tego ostatniego może przełożyć się na mniejszą motywację do podejmowania dalszych wyzwań. Twoja dieta sportowca powinna być bogata przede wszystkim w:

  • nabiał,
  • nasiona,
  • nieprzetworzone mięso,
  • orzechy,
  • owoce,
  • owoce morza,
  • produkty pełnoziarniste.

 

Dozwolone są minimalne ilości słodyczy, przetworzonego mięsa czy nawet smażonych potraw.

Pamiętaj także, że nie wolno się nadmiernie objadać, chcąc mieć dobre wyniki w sporcie wytrzymałościowym. Zwracaj uwagę na ilość kalorii i spożywanych posiłków. Odpowiadaj na sygnały dotyczące uczucia sytości oraz głodu, które wysyła Ci Twój organizm. Dzięki temu, łatwiej pojmiesz kiedy oraz ile zjeść, bez jakichkolwiek obaw, że przytyjesz bądź zasłabniesz w trakcie treningu.

 

Dowiedz się więcej o tym, jaka dieta dla sportowców jest polecana przez profesjonalnego dietetyka

Dieta w sportach wytrzymałościowych – czego unikać?

Dieta w sportach wytrzymałościowych to także pewne wyrzeczenia. Nie należy obciążać organizmu zbędnymi i niepotrzebnymi składnikami, pogarszającymi nie tylko samopoczucie, ale, co gorsza wyniki. Warto więc unikać:

  • nadmiaru tłuszczów nasyconych i trans, które mogą przyczyniać się do podniesienia poziomu cholesterolu oraz wzmagać ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Sportowcy wytrzymałościowi nie powinni spożywać fast foodów, słodyczy czy smażonych potraw. Warto wybierać zdrowsze alternatywy jak produkty bogate w tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone dostępne w olejach roślinnych, orzechach, nasionach i awokado;
  • zbyt dużej ilości cukrów prostych, takich jak glukoza, fruktoza czy sacharoza, które mogą przyczyniać się do wzrostu masy ciała, a także problemów trawiennych. Dieta w sportach wytrzymałościowych powinna wykluczać słodycze, napoje gazowane czy białe pieczywo;
  • nadmiernego spożycia soli, które może przyczyniać się do retencji wody w organizmie. Jej wysokie spożycie może zwiększać ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego;
  • alkoholu, którego nadmiar może niekorzystnie wpływać na wyniki treningowe oraz regenerację organizmu po odbytym wysiłku. Dodatkowo może on mieć wpływ na gospodarkę elektrolitów, jak i wodną organizmu, prowadząc tym samym do odwodnienia. Warto także zaznaczyć, że alkohol obciąża wątrobę. Ta z kolei odgrywa najważniejszą rolę w metabolizmie sportowca wytrzymałościowego. Dlatego najlepiej zrezygnować ze spożywania alkoholu lub ograniczyć go do minimum.

Przeczytaj również:
Dieta przy alergii na roztocza
Jak przejść na wegetarianizm?
Insulinooporność – co to jest? Najważniejsze informacje

×

Ta strona wykorzystuje pliki cookies w celu usprawnienia jej działania. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „×” w prawym górnym rogu tej informacji. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. Szczegóy wykorzystywania plików cookies oraz zasady przetwarzania danych osobowych znajdziesz w naszej polityce prywatności