Psychodietetyka – kiedy?

W jakim obszarze specjalizuje się psychodietetyk? Jakie kompetencje posiada, czym różni się od dietetyka? Komu może pomóc?

Jeśli masz ochotę poznać odpowiedzi na te pytania, zapraszamy gorąco do lektury.

Mówiąc prostym językiem – w kwestii odżywiania prawdą jest, że wszystko zaczyna się w głowie. Stale rosnąca liczba badań, obserwacji, a także wskazują na OGROMNE znaczenie psychologii w zmianie nawyków. Ułożenie planu żywieniowego, ustalenie kalorii, listy wskazówek i jadłospisy nie wystarczą, aby nastąpiła skuteczna i trwała zmiana. Opisane elementy stanowią ważne narzędzia, ale nie sprawdzą się w momencie stresu, trudnych sytuacji lub obecnych destrukcyjnych schematów działania. Dlatego tak ważne jest “rozpracowanie” przyczyn nadwagi i zmodyfikowanie nawyków. To wszystko zależy przecież od naszego umysłu. Dlatego leczenie zaburzeń odżywiania jest ważnym procesem. Psychodietetyk zna mechanizmy jego funkcjonowania, dzięki czemu może pomóc pracować nad sposobami myślenia, działania, aby skutecznie je modyfikować.

Na czym polega praca psychodietetyka?

Polskie prawo nie reguluje prawnie tego tytułu. Teoretycznie oznacza to, że psychodietetykiem może mianować się osoba, która ukończyła kurs/studia podyplomowe w tym kierunku. Samo ich zrealizowanie nie jest jednak wystarczające do pełnej pomocy drugiej osobie w gabinecie dietetycznym (miano to ma w sobie cząstki “psycho” i “dietetyk”). Z tego powodu ich podjęcie powinno stanowić uzupełnienie specjalizujące do wykształcenia jako dietetyk lub psycholog.

Nauka ta uwzględnia psychologiczne podłoże odżywiania na każdym jego etapie. Skupia się przede wszystkim na rozpoznaniu powodów nawyków i zachowań żywieniowych, a nie wyłącznie na leczeniu skutku, jakim jest nadwaga. Dopiero gdy rozpoznamy u siebie przyczyny, schematy działania możemy skutecznie zmienić odżywianie na trwałe, na całe życie.

Psychodietetyka duże znaczenie nadaje pracy nad trwałą zmianą, która jest procesem. Unika autorytatywnego sposobu działania oraz pracy wyłącznie z użyciem jadłospisu, nastawienia na walkę ze sobą, ze swoim ciałem. Uwzględnia cechy danej osoby, jej styl życia, wyznawane wartości, cele. Samo słowo “dieta” kojarzy się negatywnie i z wyrzeczeniami, które trwają określony czas. W psychodietetyce unika się takiego podejścia, nastawiając na zmianę stylu życia, która przynosi szereg odczuwalnych korzyści na wielu obszarach życia danej osoby.

Psychodietetyk – kto to?

Psychodietetyk tworzy relację poprzez odpowiedni sposób prowadzenia wywiadu i rozmowy. Nie ocenia, wspiera. Na każdym etapie pracuje nad wydobywaniem i wzmacnianiem motywacji drugiej osoby. Gdy jest to potrzebne –edukuje, udziela informacji. Wspólnie z klientem opracowuje plan działania, ustala cel, przechodzi przez cały proces odchudzania czy zmiany nawyków. Wspólnie z drugą osobą zauważa mechanizmy funkcjonowania, myślenia, uczy rozpoznawać sygnały płynące z ciała oraz pracuje nad uważnością jedzenia. Psychodietetyk nie ma jednak kompetencji psychologa czy terapeuty.

Psychodietetyka poszerza horyzont dietetyki, pozwala spojrzeć holistycznie na pracę, daje świetne narzędzia. W ramach takiej współpracy pacjenci zmieniają swoje nawyki, uczą się redukować napięcie w inny sposób niż z użyciem jedzenia, regulują swój tryb odżywiania, a jednocześnie odnajdują radość w całym tym procesie i chudną – dają specjaliście ogrom satysfakcji i nadają sens pracy. Okazuje się, że gdy zmieniamy nawyki – spadek masy ciała staje się efektem ubocznym.

Do kogo skierowane są konsultacje u psychodietetyka?

Z jego usług może skorzystać KAŻDY. Skuteczne wsparcie oferuje między innymi:

  1.  Osobom, które chciałyby zmienić swoje nawyki na trwałe,
  2.  Osobom, które stosując różne diety zmagają się z efektem jo-jo,
  3.  Osobom, które rozpoznają u siebie jakiekolwiek schematy działania lub destrukcyjne myśli związane z odżywianiem np. “zajadanie” napięcia, strach przed uczuciem głodu, jedzenie w nocy, regularne dojadanie po innych itd.
  4.  Osobom mającym problem z rozróżnieniem uczucia głodu i napięcia, które chciałyby zwiększyć swoją świadomość i rozpoznawać sygnały płynące z ciała,
  5.  Osobom, które odczuwają już pewną motywację, ale chciałyby otrzymać wiedzę dietetyczną, a jednocześnie stałe wsparcie w trakcie spotkań.
  6. Osobom cierpiącym na jakiekolwiek zaburzenia odżywiania,
  7. Osobom pragnącym zaakceptować swoje ciało, pozbyć się destrukcyjnych myśli na jego temat.
  8. Osobom, które chciałyby znaleźć i zrozumieć przyczyny własnej nadwagi oraz uzyskać wiedzę i wsparcie w jej redukcji.
  9.  Każdemu, kto chciałby zadbać o swoje odżywianie.

Psychologia, dietetyka i praca z ludźmi to nasza pasja, której poświęcamy się całym sercem. Pracujemy z człowiekiem, a nie jego zaburzeniami – staramy się „wczuć” w drugą osobę, aby jak najlepiej jej pomóc.

Jesteśmy ciekawi Twojej opinii. Czy praca psychodietetyka i taka specjalizacja wydaje Ci się potrzebna? Czy masz jakieś doświadczenia w różnego rodzaju podejściu dietetyka? Czy taki sposób pracy mógłby okazać się skuteczny?

A jeśli potrzebujesz konsultacji lub masz pytania – zapraszamy Cię do kontaktu.

×

Ta strona wykorzystuje pliki cookies w celu usprawnienia jej działania. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „×” w prawym górnym rogu tej informacji. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. Szczegóy wykorzystywania plików cookies oraz zasady przetwarzania danych osobowych znajdziesz w naszej polityce prywatności