Pudding chia z jabłkiem, gruszką i miodem

 

Pudding chia to pomysł na zdrowy deser i alternatywa dla słodyczy. Nasiona chia, dzięki swoim właściwościom pęcznieją w wyniku kontaktu z płynem, np. mlekiem, dlatego pudding nie wymaga gotowania. Wystarczy zalać nasiona wspomnianym mlekiem lub napojem roślinnym i odstawić na kilka godzin do napęcznienia (najlepiej zostawić na noc w lodówce).

zdrowe przepisy

Składniki na 2 porcje:

  • – 250 ml mleka lub napoju roślinnego
  • – 30 g nasion chia
  • – 1 jabłko
  • – 1 gruszka
  • – 30 g miodu (można pominąć, zmniejszyć ilość lub zamienić na słodzik, np. ksylitol)
  • – szczypta kardamonu
  • – 30 g płatków owsianych

 

Przygotowanie:

  1. Nasiona chia zalewamy mlekiem, mieszamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin (lub zostawiamy na noc). Przez pierwszą godzinę warto co jakiś czas przemieszać.
  2. Owoce obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. Podlewamy lekko wodą i dusimy do odparowania nadmiaru płynu – czas gotowania można odpowiednio wydłużyć, by uzyskać bardziej gładką konsystencję. Jeśli chcemy, aby kawałki owoców były wyczuwalne gotowanie potrwa ok. 10 minut.
  3. Pod koniec gotowania dodajemy miód lub słodzik oraz kardamon (można dodać też cynamon lub inne, ulubione przyprawy). Mieszamy
  4. Na dnie szklanek lub miseczek wykładamy płatki owsiane, zalewamy je przygotowanym puddingiem, dodajemy owoce.

Smacznego! 😊

Sprawdź też nasze ostatnie wpisy, które mogą Ci się przydać:

6 sposobów na zdrowe odżywianie w pracy

Gdzie szukać rzetelnej wiedzy o dietetyce?

Odpowiednie podejście w odchudzaniu – żadnych zakazów

 

×

Ta strona wykorzystuje pliki cookies w celu usprawnienia jej działania. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „×” w prawym górnym rogu tej informacji. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. Szczegóy wykorzystywania plików cookies oraz zasady przetwarzania danych osobowych znajdziesz w naszej polityce prywatności