Czy kawa podnosi ciśnienie? Odpowiadamy

Spis treści:

  1. Kawa a ciśnienie – jaki wpływ wywiera ten aromatyczny, czarny napój?
  2. Kawa a nadciśnienie
  3. Odstawienie kawy a ciśnienie – skutki

Zastanawia Cię, czy jeden z ulubionych napoi wielu Polaków i nie tylko, jakim jest kawa, może wpływać w nieoczekiwany sposób na nasze zdrowie? Zagadnienie to nurtuje niejednego z miłośników tego pobudzającego napoju. Dowiedz się, czy rzeczywiście kawa podnosi ciśnienie i jaki ma wpływ na nasz organizm.

Kawa a ciśnienie – jaki wpływ wywiera ten aromatyczny, czarny napój?

Chcesz wiedzieć, jaka jest zależność pomiędzy kawa a ciśnienie? Jednym ze składników czarnego napoju jest kofeina, cechująca się właściwościami wazodylatacyjnymi. Zatem, czy kawa podnosi ciśnienie tętnicze? Za sprawą kofeiny rzeczywiście dochodzi do jego podniesienia. Otóż działa ona na układ krążenia, powodując tymczasowe zwężenie naczyń krwionośnych i zwiększenie częstotliwości pracy serca. W efekcie następuje skok ciśnienia po kawie. Jednakże im mniej kofeiny w danym rodzaju kawy, tym mniej zostaje podniesione ciśnienie. Przykładowo w:

  • 200 ml kawy parzonej znajduje się najwięcej kofeiny, bo od 70 do 140 g tejże substancji;
  • filiżance espresso – od 60 do 135 mg kofeiny;
  • 200 ml kawy rozpuszczalnej – od 50 do mg kofeiny.

Zawartość tego składnika zależna jest od rodzaju krzewu kawowca, gatunku kawy oraz metody wypalania jej ziaren.

U niektórych osób wzrost ciśnienia tętniczego może trwać nawet kilka godzin, podczas gdy u innych może zacząć zanikać już godzinę od momentu spożycia napoju. Odpowiedź na pytanie: na jak długo kawa podnosi ciśnienie, nie jest jednoznaczna. Czas trwania jej efektu może być różny dla każdego z nas. U zdrowych osób ciśnienie skurczowe w ciągu godziny po jej wypiciu wzrasta o ok. 7-8 mmHg, a rozkurczowe – o 6 mmHg. Taki stan rzeczy zazwyczaj utrzymuje się przez kilka godzin, po czym wraca do normy. Owszem kawa powoduje podniesienia ciśnienia, ale jest to jednorazowe i przejściowe. Z kolei codzienne spożywanie kawy daje taki skutek, że wzrost ciśnienie zmniejsza się, a u wielu nawet całkowicie zanika. Stąd bierze się stwierdzenie, że wypicie kawy nie daje takich skutecznych rezultatów, jak wcześniej.

Należy dodać, że wbrew pozorom, systematyczne picie czarnego napoju w dawkach nieprzekraczających bezpiecznej normy kofeiny, czyli do 500 mg, jest lepsze dla nas niż sporadyczne sięganie po kawę. Mała czarna podnosi ciśnienie tętnicze osobom, które rzadko ją piją. Nawet jedno małe espresso może u nich znacząco podwyższyć pracę serca.

Kawa a nadciśnienie

Kawa a nadciśnienie to bez wątpienia temat, który budzi wiele pytań, szczególnie pośród osób zmagających się z problemami z ciśnieniem. Zawarta w czarnym napoju kofeina wykazuje właściwości pobudzające i może wpływać na wzrost ciśnienia krwi. Jednak, jak zostało wyżej wspomniane, jest to proces krótkotrwały i u większości z nas nie prowadzić do podwyższenia wartości ciśnienia. W takim razie czy można pić kawę przy nadciśnieniu? Tak, jeśli będzie spożywana w odpowiedniej dawca. Dlatego należy zachować umiar i nie przesadzić z ilością małej czarnej. Osoby z nadciśnieniem nie powinny pić więcej niż 3 filiżanki, a zdrowe – 4 do 5 filiżanek.

Na pytanie: czy przy nadciśnieniu można pić kawę, odpowiedź brzmi: tak, jeśli nie zostanie przekroczona zalecana dawka. Ponadto warto obserwować własne reakcje na kawę i dostosować jej spożycie do indywidualnych potrzeb.

Dodatkowo osoby z nadciśnieniem, które chcą pić kawę, powinny także rozważyć wybór kawy bezkofeinowej lub zmniejszenie ilości spożywanej kofeiny. Duże znaczenie ma tu także konsultacja z dietetykiem, który może doradzić, czy w indywidualnym przypadku spożycie kawy jest bezpieczne i jakie dawki są odpowiednie.

 

Poznaj najczęstsze mity na temat kawy

czy picie kawy podnosi ciśnienie

Odstawienie kawy a ciśnienie – skutki

Odstawienie kawy a ciśnienie to kolejny temat, który może zainteresować wiele osób. Otóż u tych, którzy piją małą czarną regularnie, może wywoływać różne skutki m.in.:

  • obniżać ciśnienie krwi, co jest korzystne dla osób z nadciśnieniem;
  • prowadzić do bólów głowy;
  • powodować uczucie zmęczenie czy drażliwości;
  • prowadzić do uczucia osłabienia.

Wszystkie są wynikiem nagłego braku kofeiny w organizmie.

Efekty odstawienia kawy są różne i zależą od indywidualnych cecha naszego organizmu oraz ilości spożywania czarnego napoju. U jednych będzie to prowadzić do spadku ciśnienia krwi, podczas gdy inni nie zauważą u siebie żadnych negatywnych skutków. Dlatego ważna jest tu rola dietetyka. Pomoże nam nie tylko w zmniejszeniu spożycia kofeiny, ale także we wprowadzeniu zdrowszych alternatyw, takich jak ziołowe herbaty czy napoje zbożowe. Ponadto doradzi w zakresie odpowiedniego nawodnienia oraz dostarczenia organizmowi niezbędnych składników odżywczych, które wspomogą proces adaptacji do nowego sposobu żywienia.

Przeczytaj również:
Kawa – fakty i mity
Superfood – co to jest?
Suplementacja a praca mózgu

×

Ta strona wykorzystuje pliki cookies w celu usprawnienia jej działania. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „×” w prawym górnym rogu tej informacji. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. Szczegóy wykorzystywania plików cookies oraz zasady przetwarzania danych osobowych znajdziesz w naszej polityce prywatności