Superfood co to jest? - zmiananazdrowie.pl

Superfood co to jest?

Spis treści:

  1. Superfood – co to?
  2. Superfood – lista egzotycznych produktów
  3. Jakie jest polskie najzdrowsze jedzenie?

Superfood cieszy się bardzo dużą popularnością wśród osób prowadzących zdrowy styl życia. Czym tak właściwie jest i jakie korzyści przynosi? Poznaj najzdrowsze rzeczy do jedzenia oraz tajemnice superfooda. Sprawdź jak to włączyć do diety, aby móc cieszyć się doskonałym samopoczuciem i lepszym zdrowiem.

Superfood – co to?

Chcesz wiedzieć więcej na temat: superfood – co to znaczy? Jest to super żywność, do której zaliczają się produkty wyróżniające się naturalnym pochodzeniem. Składniki te są bogate w witaminy, błonnik, białko, minerały, enzymy oraz przeciwutleniacze tj. antyoksydanty. Ostatnie z nich odgrywają kluczową rolę w walce z wolnymi rodnikami, które to przyczyniają się do starzenia się naszej skóry.

Włączenie do codziennego jadłospisu superfooda pomaga urozmaicić posiłki, a przy tym wywrze korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu.

Wybierając super żywność, należy pamiętać, aby sięgać po sprawdzone, najwyższej jakości produkty, mającej wiadome pochodzenie.

Jak można podsumować: superfood – co to? Że są to produkty, zdrowe, nieprzetworzone, niskokaloryczne i zawierające cenne składniki odżywcze.

Superfood – lista egzotycznych produktów

Superfood lista jest dość obszerna i każdy znajdzie na niej coś dla siebie. Zarówno zdrowego, jak i pysznego.

Co kryje się pod wyrażeniem: najzdrowszy produkt na świecie? Zaliczyć do niego można egzotyczne, wyselekcjonowane składniki jak m.in.:

  • jadalne algi morskie, które zawierają znaczne ilości białka, potasu, żelaza, wit. A i wit. K. Produkt ten wspomaga prawidłową pracę wątroby. Ponadto może pomóc w niwelowaniu nieżytu nosa o podłożu alergicznym, jak i wzmocnić odporność;
  • jagody acai, które uznaje się za silny oksydant. Zawierają duże ilości żelaza, wapnia oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych (m.in. kwas oleinowy i linolowy);
  • komosa ryżowa, zwana złotem Inków. Może być stosowana jako zamiennik kaszy i ryżu. Jest lekkostrawna, a jednocześnie pożywna i sycąca. Stanowi cenne źródło witamin z grupy B, białka, wapnia, miedzi, żelaza, fosforu i aminokwasów;
  • moringa, czyli drzewko tropikalne wywodzące się z Indii. W Polsce produkty ten jest dostępny w formie sproszkowanej. Cechuje się właściwościami detoksykującymi, a także przeciwzapalnymi, antybakteryjnymi i antywirusowymi. Wywiera korzystne działanie na stan naszych włosów, paznokci i skóry;
  • nasiona chia, które pozyskuje się z szałwii hiszpańskiej. Są bogactwem błonnika, a  także nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3;
  • tarczyca bajkalska – wyciąg z tego zioła, przyjmowany systematycznie pod postacią kapsułek, może pomóc naturalnie usprawnić krążenie krwi, a także przyczynić się do obniżenia cholesterolu. Ponadto roślina ta ma działanie antybakteryjne, antygrzybicze i przeciwwirusowe.

 

Dowiedz się więcej na temat superfood i zdrowe odżywianie, korzystając z konsultacji profesjonalnego dietetyka

superfood co to jest

Jakie jest polskie najzdrowsze jedzenie?

Dostęp do składników superfood pochodzących z różnych stron świata jest tak naprawdę na wyciągnięcie ręki. Jednakże trzeba wiedzieć, że także w Polsce mamy pola i sady, obfitujące w najzdrowsze jedzenie.

Jednym z takich produktów jest kasza jaglana, określana królową wśród polskich kasz. Jest źródłem cynku, fosforu, krzemu, manganu, miedzi, witamin z grupy B i E oraz żelaza i lecytyny. Ponadto kasza jaglana jest lekkostrawna, niskokaloryczna, odżywcza i sycąca. Pełni ważną rolę w procesie oczyszczania naszego organizmy z toksyn, a także wywiera korzystny wpływ na paznokcie, włosy, skórę, kości i stawy. Przy tym jako jeden z niewielu produktów pochodzenia zbożowego – nie zawiera glutenu.

Zastanawiasz się, jaki jeszcze jest nasz rodzimy superfood, co jeść z dostępnych w Polsce produktów? Zaliczyć do nich można:

  • kiszonki, które to wspomagają układ trawienny, przyczyniają się do zwiększenia przyswajalności żelaza oraz regulują nasz metabolizm. Dodatkowo stanowią bogactwo wit. A, C, E, K, witamin z grupy B, beta-karotenu oraz fosforu, magnezu, potasu i wapnia. Kiszonki wspomagają naszą odporność oraz chronią przed anemią;
  • olej lniany – bogaty w kwasy omega-3 i omega-6. Wspomaga trawienie, a przy tym przyśpiesza metabolizm. Wyróżnia się działaniem antyoksydacyjnym oraz obniżającym cholesterol. Może być używany również do pielęgnacji włosów, skóry oraz paznokci;
  • owoce czarnego bzu, które mają właściwości: napotne, moczopędne oraz przeczyszczające. Sok z tych owoców może być używany jako preparat antyoksydacyjny, przeciwbakteryjny, przeciwbólowy oraz przeciwwirusowy;
  • żurawinę – stanowiącą skuteczny środek, który zapobiega infekcjom pęcherza i dróg moczowych. Jest także chętnie stosowana w trakcie przeziębienia, problemach z trawieniem czy przy chorobach reumatycznych. Ponadto wspiera organizm w walce z zakażeniami wirusowymi.

 

Podsumowując, superfood są to produkty naturalnego pochodzenia, bogate w witaminy, białko, minerały, enzymy i przeciwutleniacze. Ich wprowadzenie do diety może wpłynąć korzystnie na zdrowie i samopoczucie. Jednak trzeba pamiętać, aby wybierać sprawdzone, wysokiej jakości składniki. Dobrze jest również skorzystać z porad dietetyka, który wspomoże proces zdrowego odżywiania.

 

Przeczytaj również:
Suplementacja a praca mózgu
Czym zajmuje się dietetyk kliniczny? Najważniejsze informacje
Dieta śródziemnomorska – co to jest?

×

Ta strona wykorzystuje pliki cookies w celu usprawnienia jej działania. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „×” w prawym górnym rogu tej informacji. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. Szczegóy wykorzystywania plików cookies oraz zasady przetwarzania danych osobowych znajdziesz w naszej polityce prywatności