Dlaczego warto wdrożyć produkty o niskim indeksie glikemicznym? - zmiananazdrowie.pl

Dlaczego warto wdrożyć produkty o niskim indeksie glikemicznym?

Spis treści:

  1. Czym tak dokładnie jest indeks glikemiczny?
  2. Jakie są korzyści wdrożenia produktów o niskim indeksie glikemicznym do codziennej diety?
  3. Niski indeks glikemiczny – produkty, które warto włączyć do jadłospisu

Czy wiesz, że wdrożenie do codziennej diety produktów o niskim indeksie glikemicznym może mieć znaczący wpływ na Twoje zdrowie? Dowiedz się, dlaczego warto zainteresować się głębiej tym tematem. Przekonaj się także, jak produkty o niskim indeksie glikemicznym mogą wpływać na Twoje samopoczucie, utrzymanie wagi oraz ogólny stan zdrowia.

Czym tak dokładnie jest indeks glikemiczny?

Indeks glikemiczny (IG) jest to wskaźnik, który ocenia, jak szybko po spożyciu danego pokarmu wzrasta poziom cukru we krwi. Powiązany jest ze skalą, której przypisuje się wartości liczbowe od 0 do 100 dla różnych produktów spożywczych.

Produkty o wysokim IG to te, których wynosi powyżej 70. Są one trawione i wchłaniane szybko, co powoduje gwałtowny wzrost poziomu cukru. Szybkie podniesienie poziomu glukozy może prowadzić do uczucia nagłej energii, ale również do szybkiego spadku cukru, co skutkuje uczuciem zmęczenia i większym apetytem.

Zaś produkty o niskim indeksie glikemicznym (poniżej 55) są trawione i wchłaniane wolniej, co prowadzi do stopniowego wzrostu poziomu cukru. Dzięki temu organizm otrzymuje energię równomiernie przez dłuższy czas i zapewnia długotrwałe uczucie sytości.

Zrozumienie indeksu glikemicznego może być przydatne dla osób z cukrzycą, dążących do utraty wagi, jak również dla wszystkich, którzy pragną zdrowiej odżywiać się i utrzymać stabilny poziom cukru. Wybieranie produktów o niskim IG może być jednym z kroków ku lepszemu samopoczuciu oraz zdrowiu. Warto jednak wcześniej skonsultować się w tej kwestii ze specjalistą  – dietetykiem.

Jakie są korzyści wdrożenia produktów o niskim indeksie glikemicznym do codziennej diety?

Powiązane się to z wieloma zaletami dla naszego samopoczucia. Oto kluczowe korzyści wdrożenia produktów o niskim indeksie glikemicznym:

  1. Dłużej utrzymujące się uczucie sytości: Produkty o niskim IG charakteryzują się tym, że powoli uwalniają cukry do krwiobiegu. To oznacza, że nie będziemy odczuwać głodu ani ochoty na przekąski o wysokim indeksie glikemicznym. Tym samym nie doprowadzimy do niezdrowego podjadania i skoków cukru.
  2. Kontrola poziomu glukozy. Osoby z cukrzycą lub predyspozycjami do tej choroby mogą szczególnie skorzystać ze wdrożenia produktów o niskim indeksie glikemicznym. Dzięki temu będą mogły skutecznie kontrolować poziom cukru i zminimalizować ryzyko gwałtownych skoków glukozy.
  3. Poprawa zdrowia serca. Dieta o niskim IG może przyczynić się do obniżenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Produkty, które są podczas niej spożywane, często zawierają zdrowe tłuszcze, błonnik, antyoksydanty i składniki odżywcze. Zmniejszenie spożycia produktów o wysokim IG, takich jak słodycze, przetworzona żywność i napoje słodzone może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu LDL (złego cholesterolu) i ciśnienia krwi. Ponadto może to zapobiegać odkładaniu się tłuszczu wokół narządów wewnętrznych.
  4. Wspomaganie utraty wagi. Produkty o niskim IG mogą być korzystne dla osób, które dążą do utraty wagi lub utrzymania zdrowej masy ciała.

Dowiedz się podczas konsultacji z profesjonalnym dietetykiem w Olsztynie, dlaczego jeszcze warto wdrożyć dietę o niskim indeksie glikemicznym.

Niski indeks glikemiczny – produkty, które warto włączyć do jadłospisu

Jeżeli chcesz wdrożyć do diety niski indeks glikemiczny, produkty poniżej znacznie Ci to ułatwią. Należą do nich:

  1. Warzywa będące doskonałym źródłem składników odżywczych. Niskim IG wyróżnia się m.in. szpinak, jarmuż, sałata oraz brokuły, kalafior czy marchewka. Są także pełne błonnika, witamin i minerałów, a jednocześnie mają niską zawartość węglowodanów. Możesz je jeść na surowo w sałatkach lub gotować, piec czy dusić i podawać jako dodatek do dań głównych.
  2. Pełnoziarniste produkty zbożowe takie jak chleb, brązowy ryż, kasze (np. gryczana, jęczmienna) czy otręby. Mają one niższy indeks glikemiczny niż ich białe, przetworzone odpowiedniki. Dostarczają błonnika, który pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi, a także zapewnia uczucie sytości.
  3. Chude źródła białka m.in. drób (np. kurczak, indyk), ryby, jaja i roślinne źródła białka, np. fasola, soczewica, tofu.
  4. Zdrowe tłuszcze jak m.in. awokado, orzechy, nasiona chia czy oliwa z oliwek. Wszystkie mają niski IG. Dodając je do posiłków, poprawisz nie tylko smak, ale przede wszystkim dostarczysz organizmowi potrzebne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz spowolnisz proces trawienia i wchłaniania węglowodanów. To z kolei przełoży się na stabilniejszy poziom glukozy we krwi.

Pamiętaj, że każdy organizm jest inny. Dlatego warto skonsultować się z dietetykiem i pod jego bacznym okiem obserwować, jak reaguje organizm na różne produkty o niskim indeksie glikemicznym. Konsultacja z tym specjalistą jest również niezwykle pomocna w dostosowaniu jadłospisu do indywidualnych potrzeb i celów zdrowotnych.

Przeczytaj również:

Jak zrobić domowe słodycze dla cukrzyków?

Ciasteczka owsiane z bananem i orzechami

Nocna owsianka z owocami i orzechami

×

Ta strona wykorzystuje pliki cookies w celu usprawnienia jej działania. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „×” w prawym górnym rogu tej informacji. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. Szczegóy wykorzystywania plików cookies oraz zasady przetwarzania danych osobowych znajdziesz w naszej polityce prywatności