Spis treści:
- Dlaczego laktoza w diecie może być niepożądana?
- Laktoza – w czym jest?
- Laktoza dieta – kto pomoże ułożyć właściwy jadłospis dla osób z nietolerancją laktozy?
Chcesz wiedzieć, jak może działać laktoza na ludzki organizm? Zastanawiasz się, dlaczego niektórzy powinni jej unikać? Poznaj bliżej tajemnicze mechanizmy tego cukru, który znajduje się w mleku, jak i jego pochodnych produktach. Dowiedz się także, dlaczego laktoza może być niepożądana w jadłospisie oraz jakie są objawy nietolerancji tego składnika. Sprawdź także, kto pomoże w ułożeniu właściwej diety dla osób z tą przypadłością.
Dlaczego laktoza w diecie może być niepożądana?
Laktoza, zwana cukrem mlecznym to naturalny składnik mleka i przetworów z niego wykonanych. Dla niektórych z nas jej obecność w codziennym jadłospisie może prowadzić do nieprzyjemnych dolegliwości zdrowotnych. Zjawisko to nazywa się nietolerancją laktozy. Głównym powodem jej występowania jest niedobór enzymu laktazy, która to z kolei odpowiada za rozkład cukru mlecznego. Niedobór tego enzymu prowadzi do gromadzenia się niewchłoniętej laktozy w jelitach i wywoływać ból brzucha, wzdęcia, biegunkę oraz inne nieprzyjemne objawy ze strony układu pokarmowego.
Jeżeli laktoza w diecie jest niepożądana, należy ją ograniczyć lub usunąć z codziennego menu. Jednocześnie warto wtedy zastąpić ją innymi źródłami wapnia oraz białka. Przede wszystkim należy sięgnąć po produkty bezlaktozowe jak m.in. mleko roślinne, jogurty czy sery. Wapń i białko można natomiast czerpać z produktów naturalnie niezawierających laktozy, czyli warzyw strączkowych (np. ciecierzyca, soczewica), brokułów, migdałów, a także orzechów włoskich.
Laktoza – w czym jest?
Często osoby z nietolerancją zadają sobie pytanie: laktoza – w czym jest? Jakich produktów warto unikać, aby nie narazić się na nieprzyjemne dolegliwości? Otóż występuje ona naturalnie w mleku i jego przetworach. W większych ilościach zawierają laktozę poniższe produkty:
- mleko, w którym jest jej najwięcej. Dotyczy to mleka krowiego, jak i koziego czy owczego. Należy zaznaczyć,, że zawartość laktozy w mleku może być różna w zależności od gatunku zwierzęcia;
- jogurty naturalne są źródłem laktozy ze względu na obecność mleka jako podstawowego składnika, z którego zostały wyprodukowane;
- ser biały i twaróg to kolejne produkty bogate w laktozę. Niektóre osoby z nietolerancją mogą spożywać sery o niskiej zawartości tego cukru, jak m.in. feta czy mozzarella;
- lody tradycyjne lody, które zawierają nie tylko mleko, ale i śmietankę. Na szczęście na rynku dostępnych jest coraz więcej lodów na bazie mleka roślinnego, które nie zawierają laktozy;
- czekolada mleczna;
- sosy – np. beszamel czy śmietanowe, są także źródłem laktozy, ponieważ w swoim składzie zawierają znaczne ilości mleka lub śmietany;
- ciasta z kremem, które bazują na mleku i jego przetworach.
Poznaj pod okiem profesjonalnego dietetyka więcej produktów, które mogą zawierać laktozę
Laktoza dieta – kto pomoże ułożyć właściwy jadłospis dla osób z nietolerancją laktozy?
Laktoza dieta, a raczej jej nietolerancja wiąże się z trudnościami w przyswajaniu cukru mlecznego – laktozy, co często powoduje wspomniane już dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Dlatego właściwie dobrany jadłospis jest kluczem do podtrzymania dobrego zdrowia i samopoczucia. Warto jest zwrócić się o pomoc do specjalisty, który za sprawą swojej wiedzy i doświadczenia, pomoże opracować indywidualną dietę.
Taki profesjonalista jest dietetyk, który posiada odpowiednie wykształcenie i kompetencje w dziedzinie dietetyki oraz zdrowia. Udzieli zarówno cennych wskazówek dotyczących zastąpienia produktów mlecznych innymi źródłami białka, tłuszczu i wapnia, jak i zaproponuje przeróżne przepisy na smaczną dietę pomimo ograniczeń.
Ponadto współpraca z dietetykiem jest ściśle związana z edukacją żywieniową, która pozwolą na samodzielne podejmowanie właściwych decyzji dotyczących diety w przyszłości. Dietetyk powie o tym, jakich składników należy unikać, a także przedstawi możliwości zastąpienia ich innymi. Dla osób z nietolerancją laktozy alternatywą są produkty roślinne, takie jak mleko sojowe, migdałowe czy kokosowe oraz nabiał bezlaktozowy lub fermentowany.
Przeczytaj również:
Czy śniadanie to podstawa?
Nocna owsianka z owocami i orzechami
Psychodietetyka – kiedy?