Zdrowe żywienie osób starszych: wskazówki

Spis treści:

  1. Zasady żywienia osób starszych – poznaj najważniejsze z nich
  2. Jakie są jeszcze inne zalecenia żywieniowe dla osób starszych?
  3. Żywienie osób starszych – dlaczego warto poprosić o pomoc dietetyka?

Chcesz wiedzieć, jak właściwie zadbać o zdrowe żywienie dla seniorów? Z upływem lat potrzeby żywieniowe ulegają zmianie. Dotyczy to również osób starszych, dlatego też należy dostosować jadłospis do wymagań ich organizmu. Poznaj praktyczne wskazówki na temat: żywienie osób w starszym wieku. Dowiedz się także, dlaczego pomoc dietetyka jest tu kluczowa.

Zasady żywienia osób starszych – poznaj najważniejsze z nich

Każdy z etapów w naszym życiu rządzi się innym zapotrzebowaniem na składniki odżywcze. Jedyną niezmienną jest konieczność zaspokajania naszych potrzeb żywieniowych. Każda grupa wiekowa ma inną listę zaleceń. Poznaj najważniejsze zasady żywienia osób starszych.

  1. Spożywanie od 5 do 6 posiłków dziennie, mniej więcej co 2-3 godziny. Posiłki powinny być niewielkie i częste. Dzięki zastosowaniu regularności w ich spożywaniu seniorzy unikną ryzyka obciążenia układu pokarmowego, a przede wszystkim nie doznają osłabienia organizmu. Ponadto posiłki powinny być różnorodne i przynajmniej jeden z nich – ciepły.
  2. Właściwe nawodnienie organizmu. Osoby starsze powinny pić co najmniej 2 litry płynów w ciągu dnia, najlepiej wody, w drugiej kolejności warzywnych bądź owocowych soków, później napoje mleczne, herbata i kawa. Brak odpowiedniego nawodnienia zwiększa ryzyko zakażeń oraz odleżyn.
  3. Częste spożywanie warzyw i owoców, które powinny być wręcz podstawą diety seniora. Powinny przynajmniej kilka razy w ciągu dnia pojawiać się zarówno w przekąskach, jak i głównych posiłkach. Mogą być spożywane na surowo, gotowane, rozdrobnione. Owoce i warzywa można zastąpić sokami.
  4. Uwzględniania w większości posiłków produktów zbożowych, najlepiej pełnoziarnistych. Może to być pieczywo graham lub razowe, a także kasze (jęczmienna, gryczana), płatki (jęczmienne, owsiane), brązowy ryż tudzież pełnoziarnisty makaron.

Jakie są jeszcze inne zalecenia żywieniowe dla osób starszych?

Inne, równie ważne zalecenia żywieniowe dla osób starszych, obejmują spożywanie produktów mlecznych, najlepiej fermentowanych takich jak kefiry, chude białe sery, zsiadłe mleko czy jogurty. Ich zadaniem jest zahamowanie zaniku masy kostnej, które postępuje z wiekiem. By temu zapobiegać, należy spożywać tego rodzaju nabiał 3 razy dziennie.

Kolejne istotne produkty w diecie w podeszłym wieku to: ryby, chude mięso i jaja, które dostarczają pełnowartościowego białka organizmowi. Warto także włączyć do menu nasiona roślin strączkowych. Ważne jest jednoczesne ograniczenie spożywania czerwonego mięsa, tłuszczów zwierzęcych oraz mięsnych produktów przetworzonych.

W jadłospisie seniora nie może także zabraknąć zdrowych tłuszczy, czyli orzechów, olei roślinnych i tłustych ryb morskich. Ponadto osoby starsze powinny suplementować wit. D zgodnie z zaleceniami lekarza bądź dietetyka. Przy tym ważne jest ograniczenie cukru i soli w posiłkach, a także rezygnacja bądź przynajmniej ograniczenie spożycia alkoholu.

W miarę możliwości seniorzy powinni spędzać aktywnie czas np. poprzez spacerowanie czy uprawianie sportu na miarę swoich możliwości.

 

Poznaj pod okiem dietetyka najważniejsze zalecenia żywieniowe dla osób starszych

żywienie osób starszych

Żywienie osób starszych – dlaczego warto poprosić o pomoc dietetyka?

Żywienie osób starszych jest bardzo ważnym tematem. Dlaczego? Gdyż dobrze dopasowana dieta może znacząco wpłynąć na ich samopoczucie i zdrowie.

Wraz z wiekiem nasz organizm ulega różnym zmianom, podczas których zmieniają się zarówno potrzeby żywieniowe, jak i zdolność przyswajania poszczególnych składników. Warto więc udać się na konsultację do dietetyka, który to pomoże dopasować dietę do indywidualnych potrzeb osoby starszej.

Takie spotkanie przynosi wiele korzyści. Podczas niego zostaje opracowana zróżnicowana dieta, która jest bogata we wszystkie składniki, potrzebne do prawidłowego funkcjonowania tj. białko, minerały i witaminy.

Ponadto dietetyk wskazuje właściwe produkty oraz sposób przygotowania posiłków, co może mieć duże znaczenie w przypadku problemów trawiennych czy z żuciem.

Osoby starsze cierpią często na różne schorzenia i dolegliwości jak np. nadciśnienie, choroby serca i cukrzyca. Tylko dobrze dopasowana dieta pozwala na kontrolowanie chorób, a także na zapobieganie pogorszeniu się zdrowia. Dietetyk, układając jadłospis, dostosowuje go do potrzeb leczniczych, bierze pod uwagę przeciwwskazania oraz zalecenia lekarza.

Z pomocą dietetyka, żywienie osób w podeszłym wieku staje się bardziej wartościowe. Profesjonalne wsparcie w opracowaniu indywidualnej diety pozwala na zachowanie dobrego zdrowia, poprawę jakości życia oraz kontrolowanie chorób. Warto jest skorzystać z wiedzy specjalisty w trosce o dobre samopoczucie seniorów.

Przeczytaj również:
Suplementy diety
Jak czytać etykiety i dokonywać świadomych wyborów żywieniowych?
Jak rozpoznać i unikać ukrytych cukrów w diecie?

×

Ta strona wykorzystuje pliki cookies w celu usprawnienia jej działania. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „×” w prawym górnym rogu tej informacji. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. Szczegóy wykorzystywania plików cookies oraz zasady przetwarzania danych osobowych znajdziesz w naszej polityce prywatności