Dzisiaj kolejny szybki przepis na pyszną i wartościową przekąskę. Batony zbożowe to fajny sposób na przemycenie płatków zbożowych do diety, zwłaszcza u osób, które nie przepadają za np. owsiankami czy płatkami z mlekiem. Do przygotowania batonów można użyć dowolnych płatków i dodać ulubione dodatki, np. gorzką czekoladę czy owoce suszone, a dzięki temu, że przygotowujemy je samodzielnie, mamy pewność co znajdzie się w środku 😊
Składniki:
- 30 g płatków kukurydzianych*
- 30 g płatków owsianych*
- 30g musli*
- 40 g miodu
- 30 g masła (można zamienić na olej kokosowy)
- 50 g masła orzechowego
Dodatki: u mnie 3 kostki czekolady, z uwagi na to, że używam musli nie dodaję już orzechów czy owoców suszonych, ale one również mogą się tu znaleźć – pamiętajmy, by nie przesadzać z ilością (ok. 15 g dodatków łącznie spokojnie wystarczy), kiedy użyjemy ich zbyt dużo batony mogą się rozpadać.
*można użyć jednego rodzaju płatków lub wymieszać w innych proporcjach 😊
Przygotowanie:
1. Masło, masło orzechowe i miód przekładamy do małego garnka, podgrzewamy na małym ogniu (lub w kąpieli wodnej), by stały się płynne.
2. Płatki wsypujemy do miski, dodajemy posiekaną czekoladę oraz mieszankę masła, masła orzechowego i miodu. Całość mieszamy do połączenia składników.
3. Masę wykładamy do plastikowego pojemnika lub do dowolnej foremki. Równomiernie rozkładamy i dociskamy.
4. I tyle 😊 Teraz trochę cierpliwości – pojemnik z masą wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny (można przygotować wieczorem i zostawić w lodówce na noc).
5. Po tym czasie zawartość pojemnika dzielimy na batony o równej wielkości – u mnie wyszły 4 batony, ale w zależności od potrzeb, można przygotować np. 8 małych, które będą miały mniej kalorii w przeliczeniu na porcję 😉
Wartość odżywcza w przeliczeniu na 1 porcje (1 batona):
280 kcal,
4 g białka,
17,2 g tłuszczu,
26,7 g węglowodanów.
Spróbuj także:
Przepyszne rogaliki z jabłkami i cynamonem – 100 kcal