Dzisiaj kolejna propozycja śniadaniowa – tym razem na słono. Od samego rana nie zapominamy o dodatku warzyw do posiłków 😊! Oczywiście omlet bardzo dobrze sprawdzi się również na kolację, czy szybki lunch.
Składniki:
- 2 jajka
- 20 g mąki pszennej/orkiszowej (można zamienić na płatki owsiane)
- 20 g mleka lub napoju roślinnego
- Przyprawy: sól, pieprz, dobrze sprawdzi się oregano, bazylia i inne ulubione 😊
- 2 łyżki passaty pomidorowej (można zamienić na ketchup)
- Warzywa: u mnie 1 średni pomidor, ¼ czerwonej cebuli, rukola (można dołożyć jeszcze wcześniej podduszone pieczarki)
- 40 g wędliny drobiowej
- 30 g sera żółtego (można zamienić na mozzarellę klasyczną lub light)
- 5 g oliwy lub oleju rzepakowego
Przygotowanie:
1. Na patelni rozgrzewamy oliwę.
2. Jajka wbijamy do miski, mieszamy z mlekiem, mąką, doprawiamy solą i pieprzem.
3. Masę jajeczną wylewamy na rozgrzaną oliwę, smażymy omlet pod przykryciem przez kilka minut, aż masa będzie ścięta (jeśli wolimy, aby był dobrze ścięty – delikatnie przerzucamy go na drugą stronę i ją również przez chwilkę smażymy).
4. W międzyczasie – passatę doprawiamy bazylią i oregano. Kiedy omlet będzie ścięty, smarujemy go sosem, dodajemy pokrojone warzywa (oprócz rukoli), szynkę i posypujemy startym serem, przykrywamy patelnię pokrywką na kilka sekund, by ser mógł się roztopić. W zależności od preferencji – można najpierw poddusić warzywa i wędlinę na oliwie, zalać je masą jajeczną i na koniec posypać startym serem 😉
5. Gotowe! Przed podaniem posypujemy rukolą 😊
Wartość odżywcza w przeliczeniu na porcję (z podanych składników):
* 479 kcal
* 34,6 g białka
* 21,1 g węglowodanów
* 28,1 g tłuszczu
Wypróbuj także:
Szybkie placuszki z warzywami i kurczakiem
Nocna owsianka z owocami i orzechami
Pudding chia z jabłkiem, gruszką i miodem – Zdrowe przepisy