Przepyszne rogaliki z jabłkami i cynamonem – 100 kcal

Przepyszne rogaliki z jabłkami i cynamonem 100 kcal – 1 szt. 😉

 

Kolejny przepis z wykorzystaniem ciasta francuskiego – tym razem na słodko, zatem idealnie sprawdzi się do kawy 😊

Przepis jest bardzo prosty i uniwersalny – tak naprawdę można wykorzystać dowolne owoce, albo domowy dżem, czy konfiturę (my polecamy te z obniżoną zawartością cukru lub w 100% z owoców😊), a ciasto zawinąć według uznania. Możemy też zaszaleć i rogaliki nadziać, np. pastą z wybranych orzechów. Nie przedłużając, przejdźmy do rzeczy.

Składniki:

Ok. 150 g, czyli ½ opakowania ciasta francuskiego standardowej wielkości

  • 1 jabłko
  • szczypta cynamonu
  • 10 g erytrytolu – jeśli mamy słodkie jabłka możemy pominąć lub zamienić na inny słodzik
  • Ok. 10 g płatków migdałowych
  • 1 małe jajko

 

Przygotowanie:

  1. Ciasto francuskie (w kształcie prostokąta) wykładamy na blacie, tniemy je nożem na trójkąty wzdłuż dłuższego boku. Rozmiar trójkątów uzależniony jest od Was – można zrobić mniej, ale większych rogalików lub jak ja – więcej, ale małych 😊 Ja tnę ciasto na trójkąty, tak aby dolny bok miał ok. 7-8 cm.
  2. Jabłko obieramy, kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do garnka i podlewamy niewielką ilością wody. Dodajemy słodzik i cynamon i dusimy przez ok. 8 minut, do odparowania wody.
  3. Piekarnik rozgrzać do 200 st.
  4. Gotową masą jabłkową nadziewamy rogaliki – na dole trójkąta kładziemy ok. 1 łyżeczkę jabłek. Rolujemy, jednocześnie zlepiając boki tak, by nadzienie nie wypływało. Po zawinięciu, boki lekko zwijamy w stronę środka, tak by powstał rogalik. Jeśli formowanie tego kształtu będzie problematyczne, ciasto można zawinąć dowolnie, np. na kształt zbliżony do pieroga 😊
  5. Jajko wbijamy do miski, mieszamy widelcem. Za pomocą pędzelka smarujemy jajkiem rogaliki.
  6. Posypujemy migdałami i wkładamy do piekarnika.
  7. Pieczemy ok. 12-15 min – w przypadku większych rogalików, czas pieczenia można wydłużyć.
  8. Gotowe 😊

 

Jeśli nie zużyjemy całej masy jabłkowej, można ją wykorzystać, np. do owsianki lub do naszego przepisu na pudding chia z jabłkami 😊

Rogaliki z jabłkami i cynamonem

Rogaliki z jabłkami i cynamonem

Z podanej ilości składników mi wyszło 8 małych rogalików,  przybliżona wartość odżywcza w przeliczeniu na 1 sztukę:

103 kcal,

2,3 g białka,

6,5 g tłuszczu,

9,7 g węglowodanów.

 

Sprawdź także:

Tarta z ciasta francuskiego z serem i warzywami

Pizza z patelni – Omlet z warzywami, szynką i serem

Szybkie placuszki z warzywami i kurczakiem

 

 

×

Ta strona wykorzystuje pliki cookies w celu usprawnienia jej działania. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „×” w prawym górnym rogu tej informacji. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. Szczegóy wykorzystywania plików cookies oraz zasady przetwarzania danych osobowych znajdziesz w naszej polityce prywatności