Przepyszne rogaliki z jabłkami i cynamonem 100 kcal – 1 szt. 😉
Kolejny przepis z wykorzystaniem ciasta francuskiego – tym razem na słodko, zatem idealnie sprawdzi się do kawy 😊
Przepis jest bardzo prosty i uniwersalny – tak naprawdę można wykorzystać dowolne owoce, albo domowy dżem, czy konfiturę (my polecamy te z obniżoną zawartością cukru lub w 100% z owoców😊), a ciasto zawinąć według uznania. Możemy też zaszaleć i rogaliki nadziać, np. pastą z wybranych orzechów. Nie przedłużając, przejdźmy do rzeczy.
Składniki:
Ok. 150 g, czyli ½ opakowania ciasta francuskiego standardowej wielkości
- 1 jabłko
- szczypta cynamonu
- 10 g erytrytolu – jeśli mamy słodkie jabłka możemy pominąć lub zamienić na inny słodzik
- Ok. 10 g płatków migdałowych
- 1 małe jajko
Przygotowanie:
- Ciasto francuskie (w kształcie prostokąta) wykładamy na blacie, tniemy je nożem na trójkąty wzdłuż dłuższego boku. Rozmiar trójkątów uzależniony jest od Was – można zrobić mniej, ale większych rogalików lub jak ja – więcej, ale małych 😊 Ja tnę ciasto na trójkąty, tak aby dolny bok miał ok. 7-8 cm.
- Jabłko obieramy, kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do garnka i podlewamy niewielką ilością wody. Dodajemy słodzik i cynamon i dusimy przez ok. 8 minut, do odparowania wody.
- Piekarnik rozgrzać do 200 st.
- Gotową masą jabłkową nadziewamy rogaliki – na dole trójkąta kładziemy ok. 1 łyżeczkę jabłek. Rolujemy, jednocześnie zlepiając boki tak, by nadzienie nie wypływało. Po zawinięciu, boki lekko zwijamy w stronę środka, tak by powstał rogalik. Jeśli formowanie tego kształtu będzie problematyczne, ciasto można zawinąć dowolnie, np. na kształt zbliżony do pieroga 😊
- Jajko wbijamy do miski, mieszamy widelcem. Za pomocą pędzelka smarujemy jajkiem rogaliki.
- Posypujemy migdałami i wkładamy do piekarnika.
- Pieczemy ok. 12-15 min – w przypadku większych rogalików, czas pieczenia można wydłużyć.
- Gotowe 😊
Jeśli nie zużyjemy całej masy jabłkowej, można ją wykorzystać, np. do owsianki lub do naszego przepisu na pudding chia z jabłkami 😊
Z podanej ilości składników mi wyszło 8 małych rogalików, przybliżona wartość odżywcza w przeliczeniu na 1 sztukę:
103 kcal,
2,3 g białka,
6,5 g tłuszczu,
9,7 g węglowodanów.
Sprawdź także:
Tarta z ciasta francuskiego z serem i warzywami
Pizza z patelni – Omlet z warzywami, szynką i serem
Szybkie placuszki z warzywami i kurczakiem